Now Reading:
Bakić: Varaždinci su Varteks zabili u zemlju!
Full Article 6 minutes read

Bakić: Varaždinci su Varteks zabili u zemlju!

Nakon što je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, o čemu smo ranije pisali, najavio da će Grad Varaždin ovršiti varaždinskog tekstilnog giganta Varteks, o svemu se na svom Facebook profilu očitovao i Nenad Bakić, poduzetnik koji je 2014. godine postao vlasnik više od 15 posto dionica Varteksa, zatim je 2018. dokapitalizirao tvrtku s oko 20 milijuna kuna, a godinu kasnije postao je predsjednik Uprave Varteksa.

Naime, kako stoji u njegovoj objavi, pred sam produženi vikend, radnike Varteksa osupnulo je iznenađenje, kompaniju je ovršio i blokirao sam Grad Varaždin kojeg, kako kaže, vode socijaldemokrati. Prenosimo njegovu objavu:

„Gradonačelnik je, u maniri ‘drž’te lopova’ objavio staljinistički pamflet kojim to pokušava opravdati, u kojem optužuje, između ostalih, i mene?! (link u komentaru)

” ‘Spodobe, lešinari, skorojevići…’ Bosilj iznio svoje viđenje Varteksove kronologije”:

Trovali su građane floskulama i lažnim obećanjima, oduzimajući pritom vjeru, energiju i nadu, samo kako bi što lakše i brže domogli onog što je preostalo… Na žalost, istu tu spremnost i volju nisu pokazali i ostali akteri, uključujući i najveće dioničare što je posljedično dovelo do ovog sadašnjeg stanja. Pozivam većinske dioničare i sve druge vlasnike Varteksa da se uključe u rješavanje problema Varteksa i njegovih radnika koji su gradili Varteks i ovaj Grad. Već i sam ovaj nedostojni rječnik normalnom čovjeku jasno ukazuje u kom grmu leži zec, i svakome bi trebalo biti jasno o čemu se radi, ali donji screenshot to vjerno prikazuje onima i kojima do sada nije bilo.

Pa podsjetimo:

1. Ja sam jedini, i kasnije g. Čajić, unio svježi novac u pokušaju spašavanju ne giganta, nego ostataka giganta kojeg su Varaždinci zabili u zemlju.Socijaldemokrata’ Bosilja nije zanimalo nekoliko tisuća otpuštenih radnika i milijarda kuna (!) gubitka, rasprodana i izlešinarena imovina u samo 12 godina prethodnih varaždinskih uprava. Samo jedan robna kuća u Zagrebu vrjednija je od cijelog otužnog kompleksa čija jedina svrha za kompaniju, kao uglavnom napuštene ruševine, mogla biti vraćanje dugova i pribava obrtnog kapitala. Stvarni vlasnici su mu ionako odavno banke. To će za mene, nažalost, biti veliki gubitak, ali što je tu je. Zbilja glup poduhvat s moje strane. S druge strane, malo je falilo da ostvarimo planove i onda bi ovo bio jedan od najnevjerojatnijih uspjeha ikada.

2. Moraš ili imati jako malo sreće u razmišljanju, ili biti jako pokvaren da lažeš da ‘dioničari nisu pokazali razumijevanje’ ili sugerirati da bi sudjelovali u nekom ‘dokopavanju’ kad je:

– Potpuno pravno i životno nemoguće da bi se netko mogao dokopati ikakve imovine ako je 5. ili 6. u hipotekarnom redu

– Potpuno suludo da bi netko uništavao svoju imovinu (kao dioničar) koju je stekao uplatom u gotovini tako da ‘uništava kompaniju’ i nekom ‘drži lojtre’ – Bosilj je čini se još na saznanjima kumrovečke škole kako život funkcionira.

– Potpuno nerealno da bi netko tko je radio za minimalac, bio član NO besplatno, zaposlio puno ljudi, otvorio mnoge poslovnice, razvijao poslovanje (u što su se svi mogli uvjeriti, porast prihoda u maloprodaji je 2019. bio čak 70%!), dao vjeru radnicima, to sve radio kako bi se ‘domogao imovine’ – bio bi to najgluplji takav pokušaj na svijetu ikada.

– Nemoguće da bi se netko se pokušavao domoći imovine tako da posuđuje desetine milijuna kuna s vrlo neizvjesnim povratom za plaće, proizvodnju i poreze (i ovrhe – ovo je već druga od strane Grada), svaki put jedini ne odluči ne sudjelovati u prihodima od prodaje te iste imovine (!) i pri tome ne zaračunava kamatu na koju ima pravo – zar se ne bi bilo lakše domoći imovine tako da je dug veći?

3. S druge strane, Grad je ovršio kompaniju u najgorem mogućem trenutku, većinom za dug koji je nastao ranije, te velikim dijelom ilegalno (ali u zastari, ‘što ćeš’). Ja nikad nisam ovršio kompaniju iako mi je dug 15 puta veći. A koliko znam i kompanija Meta koja je preuzela moj dug je JEDINA ponudila bezuvjetni otpis velikog dijela duga. Da ponovimo: umjesto ovršila, jedina bezuvjetno ponudila otpis!

4. Za razliku od mene i drugih dioničara, Grad Varaždin se može domoći nekretnina, prema kojima očito ima velike ambicije jer je u poziciji mogućeg ucjenjivanja oko dozvola. Što je obilato i koristio. Ključne transakcije su kasnile jer je Grad ucjenjivao da mu Varteks prepusti prometnice unutar kompleksa, ali i sam sagradi infrastrukturu na njima, ‘jer Bakić ima novca’. Zanimljiva i jedinstvena logika. Također je i tražio da mu se prepuste nekretnine ‘na ime duga’. Jer jako je zanimljiva ta pozicija Grada. Famozni ‘strateški projekt’ nije ništa drugo nego definiranje gdje će i kakva biti infrastruktura u kompleksu, kako bi Grad mogao izdavati dozvole. Pa je jako zanimljivo da se moralo tako (projekt pokrenut još 2019.) jer nije bilo UPU baš za taj kvart, što je – budimo otvoreni – bilo kako bi se špekulantski moglo razviti nekretnine kad se nađe odgovarajući investitor. Živo čudo da u zadnjih 10 godina Grad nije imao interesa napraviti UPU?!

5. Kako može socijaldemokrat napraviti ovako nešto radnicima, u trenutku kad Varteks može imati prolaz kroz (očiti) tjesnac i kad je jasno da skoro sve druge najveće tekstilne kompanije propadaju (Orljava, Kotka… ) zbog teških objektivnih okolnosti, nekima je možda misterija. Ali ovime Grad daje polugu bankama da rade što žele, notorni HBOR koji u klubu sa Zagrebačkom bankom (a predsjednica uprave HBOR je došla iz ZB) može nastaviti ono što je radio, kad je i sam usred krize prekršio dogovor i pokupio nedospjeli izvozni kredit, valjda jedinstven takav slučaj u svijetu (iako drugim kompanijama otpisuje dugove – informirajte se).

6. Možda ipak ne trebamo biti tako oštri prema g. Bosilju koji je pokvareno objavio taj pamflet na FB i nije me tagao (što sigurno bi da je mislio iskreno o ‘komunikaciji’). Naime, svi znaju da on ‘upravlja’ Gradom jednako koliko i predsjednik Biden ‘upravlja’ sa SAD, doduše – Bosilj je ‘funkcionalan’ iz drugih razloga.

Svejedno, nadam se da će njegovim handlerima ovo biti teški teret na idućim izborima jer će ljudi shvatiti da su ‘veliki socijaldemokrati’ dali prioritet nekretninskom lešinarenju ispred radnika i zajednice.

Detalje pogledajte u komentarima.”

www.sjever.hr / FB Nenad Bakić
16.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.