Now Reading:
Dva MIG-a presrela civilni zrakoplov u hrvatskom zračnom prostoru
Full Article 2 minutes read

Dva MIG-a presrela civilni zrakoplov u hrvatskom zračnom prostoru

avion

Dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u sastavu integriranog sustava zračne obrane NATO-a u ponedjeljak između 11 i 12 sati, na jugu Hrvatske izvršio je presretanje civilnog zrakoplova koji je ušao u hrvatski zračni prostor, izvijestilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

Riječ je o zrakoplovu Beechcraft 35-B33 američke registracije koji je poletio iz Grčke prema Sloveniji, a s kojim kontrola leta nije mogla uspostaviti radio vezu.

Temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu u Španjolskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC), borbeni avioni MiG-21 poletjeli su kako bi presreli i identificirali zrakoplov.

Nakon vizualne potvrde pilota o kojem se zrakoplovu radi dežurni borbeni dvojac vratio se u matičnu bazu u Zagrebu.

S civilnim zrakoplovom uspostavljena je veza, utvrđeno je kako je došlo do otkaza avionike te je zrakoplov nastavio letjeti sukladno planu leta do slijetanja u Sloveniji.

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama za takav postupak.

-Uspješna provedba ove zadaće demonstrirala je brzi prijenos podataka i zapovijedi između operativnih središta zemalja NATO članica i brzu reakciju dežurnog borbenog dvojca iz sastava HRZ-a. Time je još jednom potvrđena deklarirana sposobnost našeg sustava za nadzor i zaštitu zračnog prostora kao i sve prednosti sudjelovanja u integriranom sustavu zračne obrane NATO-a – stoji u priopćenju MORH-a.

Foto: arhiva
www.sjever.hr / morh.hr
15.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.