Now Reading:
Međunarodni je dan ljevaka: Niste kao većina, imate dar!
Full Article 1 minutes read

Međunarodni je dan ljevaka: Niste kao većina, imate dar!

Ljevaci čine 12 posto ukupne svjetske populacije, a korištenje lijeve ruke društveno je prihvatljivije nego u prošlosti. Današnji Međunarodni dan ljevaka je dan kojim se diljem svijeta pokušava pobuditi svijest o prednostima i nedostacima te osobine.

Među ljevacima je vrlo mali broj isključivih ljevaka. Najčešće se radi o onima koji su naučili koristiti i svoju desnu ruku podjednako spretno kao i lijevu, piše TrendTV. Ljevorukost je najčešće nasljedna sklonost. Kod roditelja dešnjaka samo je 2 posto šanse da dijete bude lijevak, a ako je barem jedan roditelj ljevak šanse rastu na 17 posto.

Postoje li prednosti i nedostaci ljevorukih osoba u svijetu u kojem prevladavaju dešnjaci? Smatra se kako su ljevaci snalažljiviji u prostoru, imaju bolju percepciju treće dimenzije te bolje rezultate u logici i matematici. Oni su individualisti, kreativni, intuitivni, razmišljaju strateški, imaju neobično dobru glazbenu memoriju, piše TrendTV.

I za kraj zanimljivost – mnoge slavne osobe poput Jimija Hendrixa, Leonarda da Vincija, Michelangela i Alberta Einsteina bile su ljevaci.

www.sjever.hr/trend.com.hr
13.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.