Now Reading:
SJEĆANJE NA TETU LIZU Župan Posavec: Kada je pustila glas, nitko nije ostao ravnodušan, a iza sebe je ostavila neizbrisiv trag
Full Article 2 minutes read

SJEĆANJE NA TETU LIZU Župan Posavec: Kada je pustila glas, nitko nije ostao ravnodušan, a iza sebe je ostavila neizbrisiv trag

Prije pet godina, na današnji dan zauvijek nas je napustila Elizabeta Toplek, poznata po nadimku Teta Liza, nenadmašna pjevačica međimurskih narodnih pjesama.

Teta Liza bila je najbolji promotor međimurske popevke diljem svijeta, a za života dugog nepune 93 godine izdala je tri glazbena albuma. Za album ‘Teta Liza i Tonček’ iz 2010. godine dobila je dva Porina: za najbolju folklornu pjesmu i najbolju izvedbu folklorne glazbe.

Tetu Lizu nije zaboravio ni međimurski župan Matija Posavec koji je na društvenoj mreži napisao da su njezin lik i djelo prisutni i dalje u srcima svih Međimurki i Međimuraca.

-Teta Liza svojim je glasom ovjekovječila i sačuvala jedinstvenu i vrlo specifičnu glazbenu baštinu Međimurja, a Međimurje te međimursku tradiciju i kulturu doživljavala je kao svoju osobnu radost. Oduševljavala nas je svojim mladim duhom i uvjerenjem pjevajući pjesme međimurskog kraja, a uvijek je napominjala kako je međimurska popevka ispjevana u „cvetnjaku med Murom i Dravom“ među najljepšima na svijetu. Kada je Teta Liza pustila glas, nitko nije ostao ravnodušan, a iza sebe je ostavila neizbrisiv trag. Ponosan sam što danas njenim stazama koračaju brojni naši folkloraši, članovi kulturno-umjetničkih društava, koji neumorno čuvaju međimursko blago i ljubav prema našem zavičaju, napisao je župan Posavec.

Podsjetio je da je međimurska popevka dio zaštićene svjetske nematerijalne baštine čovječanstva proglašena od strane UNESCO-a.

Teta Liza

a.kučić/sjever.hr/fb- m. posavec
12.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.