Now Reading:
Litra svježeg mlijeka košta rekordnih 10 kuna. Kupci šokirani, mljekari ogorčeni…
Full Article 2 minutes read

Litra svježeg mlijeka košta rekordnih 10 kuna. Kupci šokirani, mljekari ogorčeni…

Poskupljenja na sve strane, a evo i najnovijeg. Cijena mlijeka u trgovinama nevjerojatnih 10, pa čak i više kuna za litru, piše rtl.hr.

Zbog ovoga negoduju ne samo kupci, već i mljekari kojima od 10 kuna ide samo 3, kolika je otkupna cijena. Najveći dio kolača ide prerađivačima i trgovcima.

Mljekari, poput Stjepana Štabija iz okolice Ludbrega za mlijeko dobivaju najmanje u Europskoj uniji. Otkupna cijena je 3, 3 kune i 10 lipa. Ljute se na prerađivače i trgovce koji na njima zarađuju.

– Dobro, moraju oni nešto zaraditi, ali ne moraju zaraditi više nego mi koji to proizvedemo. Oni računaju samo za sebe, da imaju velike zarade, a za nas ne mare – govori Stjepan, vlasnik OPG-a.

Na litri mlijeka koja košta 10 kuna, stvari stoje ovako: samo 30 posto ili 3 kune idu mljekarima, čak 65 posto ili 6 i pol kuna prerađivačima i trgovcima, a tu je i PDV od 5 posto ili 50 lipa.

Stručnjaci ipak upozoravaju da prerađivači i trgovci imaju sve veće troškove, ali da se ne može poreći kako je proizvođačima najteže.

A koji je plan države? U cijenu mlijeka neće intervenirati kao što je nedavno bilo s gorivom.

– Slijedom činjenice da smo članica EU koja je obavezna dijeliti i poštovati zajedničku tržišnu politiku, nacionalnim mjerama se ne predviđa reguliranje cijena mlijeka, dok je Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata donesena na temelju članka 9. stavka 2. Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata – rekli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

www.sjever.hr / rtl.hr
12.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.