Now Reading:
Jeste li znali? Instagram i Facebook prate sve što radite na mobitelu, evo kako se možete zaštititi
Full Article 2 minutes read

Jeste li znali? Instagram i Facebook prate sve što radite na mobitelu, evo kako se možete zaštititi

Aplikacije iOS Instagram i Facebook prikazuju sve veze i oglase trećih strana unutar svoje aplikacije pomoću prilagođenog preglednika. To uzrokuje različite rizike za korisnika, pri čemu aplikacija može pratiti svaku interakciju s vanjskim web stranicama, od unosa poput lozinki i adresa, do svakog klika, piše portal hr.n1info.

Veze na vanjske web stranice prikazuju se unutar aplikacija Instagram i Facebook, umjesto da koriste ugrađeni preglednik. To omogućuje Instagramu da prati sve što se događa na vanjskim web stranicama, bez pristanka korisnika, niti domaćina web stranica. Aplikacija Instagram šalje svoj kod za praćenje na svaku prikazanu web stranicu, uključujući i klikanje na oglase, što im omogućuje praćenje svih interakcija korisnika.

S milijardu aktivnih korisnika Instagrama, količina podataka koju Instagram može prikupiti slanjem koda za praćenje na svaku web stranicu treće strane otvorenu iz aplikacije je zapanjujuća. Budući da web preglednici i iOS dodaju sve više kontrola privatnosti u ruke korisnika, postaje jasno zašto je Instagram zainteresiran za praćenje cjelokupnog web prometa vanjskih web stranica, piše Krausefx, a prenosi hr.n1info.

Kako se zaštititi?

Većina preglednika unutar aplikacije ima način otvaranja trenutno prikazane web stranice. Ako taj gumb nije dostupan, morat ćete kopirati i zalijepiti URL da biste otvorili vezu u pregledniku po vašem izboru.

Koristite web-verzije

Većina društvenih mreža, uključujući Instagram i Facebook, nudi mobilnu web verziju koja nudi sličan skup značajki. Možete koristiti https://instagram.com bez problema u iOS pregledniku.

www.sjever.hr / www.hr.n1info.com
11.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.