Now Reading:
Jedinstveno drveno majstorstvo na Renesansnom festivalu
Full Article 2 minutes read

Jedinstveno drveno majstorstvo na Renesansnom festivalu

Od samog početka Renesansnog festivala promocija lokalnog obrtništva ima važnu ulogu. Turistička zajednica grada Koprivnice nizom je aktivnosti poticala oživljavanje starih zanata i spašavanje od zaborava vještina podravskih majstora i po tome je zasigurno najagilnija i najučinkovitija turistička zajednica u Hrvatskoj.

Brojni obrtnici i poduzetnici prihvatili su tu inicijativu i razvili proizvodnju predmeta i raznih roba tipičnih za srednji vijek koje su osim na Renesansnom festivalu imali priliku predstavljati na raznim manifestacijama u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Svoju kreativnost iskazivali su i umirovljeni majstori poput Blaža Hemeteka koji izrađuje starinske drvene igračke i zanimljive sprave za zabavu. Za ovogodišnji festival Blaž je napravio pravo malo remek djelo od drveta – napravu s pokretnim figurama koje prikazuju čak 26 različitih zanata. Sve figure pokreću se jednim potezom prikazujući tipične zanatske radnje. Za izradu komplicirane drvene instalacije Blaž je uložio nekoliko mjeseci strpljivog rada i veliku imaginaciju, jednako kao i u drvenim kućicama koje se podižu iz panjeva.

Blažu Hemeteku pridružuje se i Antun Erdec koji od drveta izrađuje predivne dvorce i kule, pa će tako mali i veliki posjetitelji Renesansnog festivala moći uživati u originalnim zanatskim majstorijama koji se mogu vidjeti samo u Koprivnici.

Pozvani ste na Renesansni festival od 18. do 21. kolovoza!

www.sjever.hr
10.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.