Now Reading:
Čakovec među vodećim gradovima po izdvajanju za najmlađe
Full Article 4 minutes read

Čakovec među vodećim gradovima po izdvajanju za najmlađe

Kako bi popravili vrlo nezavidnu situaciju po pitanju prirodnog prirasta, spriječili ili barem umanjili odljev stanovništva te potaknuli želju za ostankom kao i rast broja stanovnika, hrvatski gradovi služe se, osim napora na gospodarskom planu, i brojnim demografskim mjerama, piše gradonačelnik.hr.

Što se tiče udjela u proračunu za 2020. godinu koji se odnosi na izdvajanje za obitelj i djecu, čelno mjesto na listi deset prvorangiranih gradova zauzeo je Vrgorac s izdvojenih daleko najviših 8,27 posto. Kada je pak u pitanju povećanje sredstava u odnosu na prethodnu godinu prvi je Pakrac čiji je iznos podebljan za 115,68 posto, a na osmom mjestu, s povećanjem iznosa od 98,15 posto našao se i grad Čakovec.

Naime, kako piše gradonačelnik.hr, od 2020. godine Grad Čakovec objedinjuje sve proračunske transfere namijenjene poticanju rađanja većeg broja djece te doseljavanja i sprječavanja iseljavanja mladih u posebnom dijelu proračuna, pod nazivom Demografske mjere.

Kako naglašavaju u Gradskoj upravi, u kontinuitetu nastoje uvesti neke novosti kojima će mladima pomoći u podizanju obitelji, obrazovanju djece, a od ove godine i rješavanju stambenog pitanja. U analiziranoj godini povećana je i naknada za drugorođeno dijete s jedne na pet tisuća kuna, čime se željelo potaknuti obitelji da se odluče na drugo dijete. U istom je razdoblju u demografske mjere ušlo i sufinanciranje odnosno potpuno financiranje boravka djece u predškolskim ustanovama i produženom boravku u osnovnim školama za višečlane obitelji odnosno one koje imaju dvoje, troje ili više djece po obitelji.

– Kako bi olakšali plaćanje troškova obrazovanja te našim učenicima pružili što kvalitetnije obrazovanje, Grad Čakovec u svakoj osnovnoj školi provodi produženi boravak, svim osnovnoškolcima kupuje radne bilježnice, a od jeseni svi polaznici naših škola imat će besplatnu užinu. Financiramo i niz izvannastavnih aktivnosti koje za cilj imaju stjecanje dodatnog znanja. Čak 90 posto naših osnovnoškolaca uključeno je u neku od sportskih izvannastavnih ili izvanškolskih aktivnosti, koju također sufinancira Grad Čakovec. Preko 80 posto djece u dobi od tri do šest godina pohađa predškolske ustanove, obnavljamo postojeće i gradimo nove kapacitete. Trenutno se grade nove jaslice, a u očekivanju smo rezultata europskog natječaja na koji smo prijavili i gradnju novog dječjeg vrtića s četiri jasličke i šest vrtićkih skupina. S obližnjom Općinom Strahoninec potpisali smo Sporazum o sufinanciranju boravka djece u njihovom vrtiću jer je stanovnicima jednog naselja u administrativnom sastavu grada najekonomičnije djecu upisivati u taj vrtić. U ovogodišnjem gradskom proračunu predvidjeli smo pola milijuna kuna za poticanje kupnje nekretnina u ruralnim dijelovima grada. Velika su sredstva uložena u gotovo sva čakovečka naselja, izgrađena je komunalna infrastruktura, po opremljenosti ta naselja gotovo se ne razlikuju od samog grada Čakovca. Željeli bismo da se na cijelom gradskom području povećava broj stanovnika, posebno mladih obitelji te da se nekretnine koje su sada prazne i zapuštene obnove i stave u funkciju. Najmanji iznos poticaja je 30, a najveći 50 tisuća kuna – rekla je za portal gradonačelnik.hr čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

Čakovec je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj u kojem prema posljednjem popisu stanovništva nije zabilježen znatniji pad broja stanovnika. U odnosu na 2011. manje ih je za 116 stanovnika, no sve je veći broj mladih obitelji na području grada što se vidi i prema pojačanoj stanogradnji te broju upisane djece u vrtiće i škole. Unatoč migracijama dijela stanovništva prema zapadnim zemljama, u Čakovec se doseljavaju obitelji iz drugih dijelova zemlje, a nemali je i broj onih koji se vraćaju iz rada u inozemstvu.

www.sjever.hr / www.gradonacelnik.hr
10.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.