Now Reading:
LIJEPA NAŠA IVANČICA Izvorišta vode na Ivančici ne pokazuju smanjen priljev voda, količine u skladu s višegodišnjim prosjecima!
Full Article 2 minutes read

LIJEPA NAŠA IVANČICA Izvorišta vode na Ivančici ne pokazuju smanjen priljev voda, količine u skladu s višegodišnjim prosjecima!

I dok su zbog nezapamćene suše u pojedinim dijelovima Hrvatske, ali i cijele Europe i svijeta, pale razine podzemnih voda te se zbog nestašice uvode redukcije u opskrbi, zanimalo nas je kakvo je stanje s količinama vode na području vodoopskrbnog sustava Ivkom-voda d.o.o. Ivanec.

Iz dopisa Ivkom-voda proizlazi da mjerenja provedena na izvorištima na Ivančici ne pokazuju smanjen priljev voda! Dapače, raspoložive količine ne pokazuju odstupanja od prosjeka tijekom proteklih godina.

– Rezultati mjerenja količine vode na izvorištima na Ivančici u skladu su s višegodišnjim prosječnim mjerenjima i ne pokazuju sezonsku oscilaciju izdašnosti – potvrdili su u Ivkom-vodama d.o.o.

Nakon čega možemo samo konstatirati: Lijepa naša Ivančica! Čuvajmo je!

Trenutačno je, izvještavaju nadalje iz Ivkom-voda, smanjen samo kapacitet izvorišta na Ravnoj gori.

– Međutim, u sustavu vodoopskrbe Ivkom-voda sva izvorišta su međusobno povezana u jedinstven sustav tako da se smanjene količine vode na izvorištima Ravne gore nadopunjuju iz izvorišta na Ivančici – pojasnili su u Ivkom-vodama.

Inače, važećim vodopravnim dozvolama Ivkom-vode za potrebe vodoopskrbe koriste šest izvorišta ukupnog kapaciteta 125 litara u sekundi ili 3,94 milijuna kubičnih metara vode godišnje, od kojih Ivkom-vode distribuiraju oko 900.000 m3.

Izvorišta na Ivančici: Žgano vino 15 l/s, Bistrica 60 l/s, Beli Zdenci 5 l/s i Šumi 25 l/s; izvorišta na Ravnoj Gori: Sutinska 10 l/s i Ravna Gora 10 l/s.

www.sjever.hr
09.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.