Now Reading:
Korona se širi i Varaždinskom županijom – Čusek Adamić: Važno je da bolnički sustav nije opterećen, a klinička slika je blaža
Full Article 4 minutes read

Korona se širi i Varaždinskom županijom – Čusek Adamić: Važno je da bolnički sustav nije opterećen, a klinička slika je blaža

Kao i u ostalim dijelovima Hrvatske, epidemiološka situacija vezana uz koronavirus posljednjih je tjedana bila iz dana u dan sve lošija i na sjeveru Hrvatske, posebice u Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji jer novi se soj virusa brzo i lako širi među populacijom.

U Međimurju su tako, doznali smo, brojke počele rasti krajem lipnja, kad je broj oboljelih prešao 100 i od onda je svakodnevno evidentiran sve veći broj koji je prošlog tjedna prešao i 800.

U Zagorju su tijekom lipnja bile ukupno 522 oboljele osobe te dvoje umrlih, dok je u srpnju zabilježeno 2354 oboljelih i šest umrlih.

Broj oboljelih porastao je i u Varaždinskoj županiji, srećom ne u tolikoj mjeri, a kakve su bile epidemiološke brojke proteklog tjedna, doznali smo od dr. med. Katice Čusek Adamić, voditeljice Epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

U prošlom tjednu je PCR-om dokazano 298 COVID-19 pozitivnih osoba, što je za 19 posto manje nego je to bilo tjedan ranije.
-Moramo uzeti u obzir da se zbog blagdana prošlog tjedna manje testiralo. Jedan veliki dio osoba koji odlaze na PCR testiranje potvrđuju pozitivitet dobiven na brzom antigenskom testu kod kuće, a u proteklih sedam dana brzim testovima su u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama dodatno dokazne 323 pozitivne osobe. – kazala nam je dr. Čusek Adamić.

U Varaždinskoj županiji je 14-dnevna incidencija 416 novooboljelih osoba /na 100.000 stanovnika, prema PCR pozitivnim nalazima, uz postotak pozitivnih među testiranima od 65 posto.
-Visoki postotak pozitivnih među testiranima može se tumačiti time da se PCR-om testiraju osobe koje su se već testirale brzim testom kod kuće, a PCR-om potvrđuju isto – objašnjava doktorica.

Kad je riječ o oboljelima od bolesti covid-19, dnevno je u Općoj bolnici Varaždin hospitalizirano između 15 i 20 osoba, a u sedam dana umrla je jedna zaražena osoba.

Klinička slika oboljelih blaža, bolnički sustav nije opterećen

Iako su brojke u porastu u odnosu na ovogodišnji lipanj, dr. Čusek Adamić ističe da situacija ipak nije zabrinjavajuća jer ne dolazi do opterećenja bolničkog sustava.

Još jedna činjenica upućuje na to da trenutno nema razloga za preveliku zabrinutost, a to je da je klinička slika obolijevanja s trenutno cirkulirajućom varijantom SARSCoV2 virusa blaža jer ne dolazi do spuštanja u donji dio respiratornog trakta, te nema komplikacija bolesti pneumonijama i drugim sistemskim poremećajima.

-Tegobe koje navode pacijenti su povišena tjelesna temperatura u trajanju najviše do tri dana, grlobolja, curenje iz nosa, bolovi u tijelu i glavobolja, a neki se oboljeli žale i na probavne smetnje. Bolest prolazi za tri dana uz primjenu analgetika i antipiretika. Većina naših građana je cijepljena ili je već preboljela covid-19, tako da liječenje, odnosno izolacija od ostalih članova obitelji traje sedam dana. Ukoliko su simptomi minimalni i osoba se dobro osjeća, uz dokaz negativiteta na brzom testu kod izabranog liječnika, liječnik može skratiti izolaciju na pet dana – ističe dr. Čusek Adamić.

Voditeljica Epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije ipak upozorava da je prošle godine u istom razdoblju epidemiološka situacija bila znatno bolja i 14-dnevna incidencija je bila 23 novooboljele osobe na 100.000 stanovnika.

-Bio je to rezultat procijepljenosti populacije koja je štitila od tada cirkulirajuće varijante virusa, a tu su, naravno, bile i restriktivne epidemiološke mjere koje su, uz nošenje maski, uključivale i kontrole i ograničenja okupljanja uz predočenje covid potvrda – objašnjava dr. Čusek Adamić.

Što nas čeka najesen, zasad nitko ne može reći sa sigurnošću, no brojni stručnjaci upozoravaju da se napori da se suzbije pandemija moraju nastaviti. Hoće li biti nekih novih mjera još ne znamo, ali u svakom slučaju, pazite na sebe i svoje najdraže.

a.kučić/sjever.hr
09.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.