Now Reading:
Tito opet posvađao Hrvate! O zagrebačkoj turističkoj ruti raspisali se i u inozemstvu, a mnogi zbog nje negoduju
Full Article 2 minutes read

Tito opet posvađao Hrvate! O zagrebačkoj turističkoj ruti raspisali se i u inozemstvu, a mnogi zbog nje negoduju

Turistička tura u hrvatskoj prijestolnici Zagrebu, nazvana „Šetnja s Titom”, nudi otkrivanje komplicirane ostavštine Josipa Broza Tita, ali i izaziva podjele u hrvatskoj metropoli.

Tekst o tome objavila je francuska agencija AFP, a s Hine prenosi Dnevnik.hr, napominjući kako Tito i četiri desetljeća nakon smrti predstavlja polarizirajuću ličnost diljem bivših jugoslavenskih republika pa tako i u Hrvatskoj, u kojima je uveo i prosperitet i autoritarnost.

Iza turističko-političkog projekta stoji Danijela Matijević koja kaže da je ideju za “Šetnju s Titom” dobila kada su gradske vlasti jednom od glavnih gradskih trgova oduzeli Titovo ime.

Bio je to jedan u nizu poteza tijekom višegodišnjeg razdoblja, ističe AFP, da se zemlja riješi jugoslavenske prošlosti, uklanjanjem spomen ploča i spomenika te preimenovanjem trgova i ulica. Matijević tvrdi da je povijest važna i zaključuje da je “Tito definitivno bio jedan od političkih divova 20. stoljeća”.

Tura prolazi trgom koji je nekada nosio njegovo ime, željezničkim kolodvorom s kojeg je hrvatski pronacistički režim slao ljude u koncentracijske logore i prolazom nazvanim po dvjema sestrama, heroinama pokreta otpora. No, taj projekt ne služi da bi se prošlost uljepšala te istražuje ne samo njegove uspjehe već i brojne propuste, prenosi Dnevnik.

Za Matijević su Tito i njegova ostavština vrlo osobni jer se dvoje njezinih djedova borilo u partizanima. Ona ističe da je ideju za projekt dobila tijekom dvogodišnjeg boravka u Berlinu te da je bila nadahnuta kako se Njemačka nosi sa svojom turbulentnom prošlošću 20. stoljeća.
Također dodaje da njezino prekapanje po prošlosti Hrvatske nije išlo glatko te da joj se prijetilo na društvenim mrežama.

www.sjever.hr/dnervnik.hr
08.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.