Now Reading:
Tajni kupci uskoro ulaze u trgovine i u Varaždinskoj županiji kontrolirat će uvodi li se euro pošteno
Full Article 2 minutes read

Tajni kupci uskoro ulaze u trgovine i u Varaždinskoj županiji kontrolirat će uvodi li se euro pošteno

Od 16. kolovoza prodavaonice i uslužne radnje diljem Hrvatske obilazit će tzv. tajni kupci, aktivisti iz više udruga za zaštitu potrošača, a direktorica jedne od njih kaže da zbog mogućih tužbi oni neće objavljivati “crne liste” nepoštenih pri uvođenju eura.

Šest aktivista iz Razvojne organizacije zaštite potrošača će u četiri županije: Karlovačkoj, Varaždinskoj, Sisačko- moslavačkoj i  Požeško- slavonskoj, na ukupno 26 prodajnih i 17 uslužnih mjesta, kontrolirati uvodi li se euro pošteno, odnosno ne dovodi li se potrošač u nepovoljniji položaju nego što bi to bio bez uvođenja eura.

Rade to po projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pod nazivom „Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u RH“, te ovih dana odabiru trgovačke lance i druge prodavaonice i uslužne grane, te sastavljaju liste proizvoda i usluga koji će se kontrolirati, a s Ministarstvom je ugovorena lista od 55 roba i usluga koje se moraju popratiti i kontrolirati.

Tajni kupci, za koje glavni tajnik ROZP-a Željko Tomašić kaže da i nisu tajni, jer će fotografirati barcodove, a nisu ni kupci, jer neće kupovati kontroliranu robu, obavljat će ipak važan posao na terenu. Od 16. kolovoza pratit će cijene u kunama, a od 5. rujna i u eurima, jer su od tada svi prodavači i pružatelji usluga dužni isticati dvojne cijene.

Unatoč tome što je Ministarstvo predvidjelo mogućnost da “ako žele” objavljuju tzv. “crne liste” s nazivima onih koji su na štetu potrošača kod uvođenja eura ostvarili dodatni profit, ROZP to neće učiniti. Kažu, naime, da je praksa u nekim ranijim slučajevima pokazala da ih trgovac može tužiti za pričinjenu štetu, umanjen profit.

sjever.hr/poslovni.hr
08.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.