Now Reading:
Novi CRO Demoskop: HDZ u padu, Plenković je najnegativniji političar
Full Article 3 minutes read

Novi CRO Demoskop: HDZ u padu, Plenković je najnegativniji političar

HDZ je i u kolovozu prva opcija hrvatskih birača, ali prvi put u četiri mjeseca u padu, stoji u istraživanju CRO Demoskop koje je nastalo u suradnji RTL-a i Promocije plus, a prenosi ga Večernji list. Standardna greška uzorka je +/-2.77 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

HDZ se nalazi se na vrhu ljestvice rejtinga stranaka s izborom od 27,1 posto (srpanj 27,3 posto). U padu su i ostale stranke, kao što su SDP (kolovoz 16,1 posto – srpanj 17,5 posto) i Možemo, koji su sve dalje od vladajuće stranke. Platforma Možemo! je zadržala treće mjesto s izbornom potporom od 10,6 posto u kolovozu (srpanj 11,6 posto).

Da su izbori provedeni početkom kolovoza HDZ bi bio relativni izborni pobjednik, s velikom prednosti ispred glavnog konkurenta, SDP-a ali i ostatka političke konkurencije. Izborna podrška Mostu zadržala na prošlomjesečnoj razini (8,4 posto), bori se s trendom pada za razliku od Domovinskog pokreta koji peti mjesec u nizu nastavio s laganim rastom izbora (od 4,7 posto u travnju do kolovoza 5,8 posto).

Što se tiče najpozitivnijeg političara, predsjednik Milanović (kolovoz 16,8 posto – srpanj 16,9 posto) od ožujka prošle godine je na vrhu, ali mu se premijer Plenković (kolovoz 16 posto – srpanj 15,8 posto) približio na niti jedan postotni poen, što je najmanja razlika od srpnja prošle godine. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević (kolovoz 4,6 posto – srpanj 4,1 posto) vratio se u top tri, gdje ga je prošli mjesec izgurao Zdravko Marić (kolovoz 4,4 posto – srpanj 10,2 posto) koji je otišao iz politike, ali je eto i dalje četvrti najpopularniji političar u zemlji.

Najveći dobitnik otvaranja Pelješkog mosta je Oleg Butković (kolovoz 2,0 posto). Ispod dva posto potpore tu su još Sandra Benčić (kolovoz 1,8 posto – srpanj 1,7 posto) i Ivan Penava (kolovoz 1,6 posto) te Peđa Grbin (kolovoz 1,5 posto), Biljana Borzan (kolovoz 1,3 posto) i Božo Petrov (kolovoz 1,2 posto). Svi se, pa i prva trojka i dalje mogu sakriti iza najpopularnijeg gospodina “Nitko” koji se približava 30 posto.

Listu negativanaca i dalje predvodi premijer Plenković (kolovoz 26,7 posto – srpanj 27 posto) kojemu nepopularnost i dalje blago pada kao i predsjedniku Milanoviću (kolovoz 22,5 posto – srpnju 23,2 posto). No dvostruko je zato nepopularnost porasla Miloradu Pupovcu (kolovoz 5,4 posto – srpanj 2,5 posto). Negativan doživljaj raste i prema ministrima obrane i zdravstva, kao i prema zagrebačkom gradonačelniku, dok blago pada predsjedniku Hrvatskog sabora. Dakle iz “top trojke” slijede ih dva aktualna ministra: Mario Banožić (kolovoz 2,5 posto – srpanj 1,¸4 posto) i Vili Beroš (kolovoz 2,3 posto – srpanj 2,1 posto).

Jedino Ured predsjednika i dalje dobiva mršavu trojku (kolovoz 2,74 – srpanj 2,79 ), što je nova najniža ocjena za doživljaj rada predsjednika Republike od početka njegova mandata. A rad Vlade ( kolovoz 2,31 – srpanj 2,32), kao i Sabora (kolovoz 2,19 – srpanj 2,20) je ocjenjen s dvojkom. O tome da Hrvatska ide u dobrom smjeru, misli više ispitanika nego u srpnju (kolovoz 17,5 posto – srpanj 16,5 posto) te je osjetan pad onih koji vide pogrešan smjer zemlje, sa 75 na 70 posto (kolovoz 70,2 posto – srpanj 74,5 posto).

www.sjever.hr / www,rtl.hr / www.vecernji.hr
08.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.