Now Reading:
INTERVJU s načelnicom Krok povodom Dana Općine – “Zajedno nastavljamo stvarati našu Konjščinu mjestom sretnih i zadovoljnih ljudi”
Full Article 7 minutes read

INTERVJU s načelnicom Krok povodom Dana Općine – “Zajedno nastavljamo stvarati našu Konjščinu mjestom sretnih i zadovoljnih ljudi”

Otkako je sredinom prošle godine preuzela mjesto načelnice Konjščine, Anita Krok susrela se s brojnim dugovanjima te kako je tada govorila, s narušenim međuljudskim odnosima s građanima. Iza nje je nešto više od godinu dana mandata što je svakako prilika za rekapitulaciju svega što se radilo u proteklih godinu dana, ali i za najavu budućih projekata.

Kako ste rekli, dolaskom na mjesto načelnice u Općini ste zatekli brojna dugovanja, kakva je situacija u općinskom proračunu danas, godinu dana nakon?

– Dočekalo nas je puno financijskih obaveza tako da su financije bile ključne i danonoćno sam se bavila kalkulacijama i planovima kako izaći iz dugova, a da se oni ne svale na leđa građana. Cilj mi je otpočetka bio da svaki student dobije stipendiju, svaki učenik subvencionirani prijevoz, svako dijete vrtić, naše udruge potrebna sredstva, a vatrogascima da se podmiruju zaostala dugovanja. Mislim da smo uspjeli preokrenuti stvari u pozitivnom smjeru te se sada sve radi dubinski i prioritetno. Poplaćali smo dugove među kojima i asfaltiranje Zagorske i Rudničke ulice, gdje se radilo o iznosu od 201.420 kuna, zatim dug za asfaltiranje groblja od 201.925 kuna, a vratili smo i COVID zajam iz 2020. godine u iznosu od 580 tisuća kuna te brojna manja dugovanja. Također, samo od mog dolaska podmirili smo 1,65 milijuna kuna zaduženja zbog dobivene penalizacije Dječjeg vrtića 2019. godine, a čije je vraćanje bivša vlast prebacivala iz godine u godinu. Zahvaljujem građanima na razumijevanju te djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela, posebice Odsjeku za financije jer smo zajedničkim radom došli do pozitivne financijske situacije. Sada konačno možemo reći da krećemo od nule.

Koje biste infrastrukturne projekte izdvojili kao najznačajnije u proteklih godinu dana?

Od realiziranih projekata posebno me veseli što smo uspjeli završiti Dom kulture, koji smo svečano otvorili u travnju. Riječ je o objektu koji je rekonstrukcijom, dogradnjom i opremanjem pretvoren u kulturno i turističko informativni centar, vrijednosti 7,5 milijuna kuna. U naše se udruge nije dovoljno ulagalo, a upravo su one najveći promotori općine. Naš je Dom kulture sada postao središte okupljanja, provođenja aktivnosti naših udruga i građana, nastupa naših kulturnjaka, predstava, kino projekcija, kao i prostor za djecu i mlade te prostor za informiranje o rudarskoj i povijesnoj ulozi općine Konjščine. Mogu reći da su naše udruge konačno prodisale punim plućima. Naravno tu su i manji, ali jednako važni projekti koji našim građanima poboljšavaju uvjete života, a to je streetwork vanjsko vježbalište, novi krov restorana, kao i asfaltirano parkiralište u Rudničkoj ulici i izvanredno održavanje Odvojka M.Gupca, a narednih dana kreće asfaltiranje u Pešćenom i Jelovcu.

Postoje li projekti koji su u planu i koje biste voljeli realizirati kroz sljedeću godinu?

U planu je niz projekata, aktivnosti i mjera koje će zasigurno svim stanovnicima općine Konjščina poboljšati život. Ono na što se fokusiramo su asfaltiranja, kapitalni projekti, društveni razvoj zajednice i razvoj naših mjesnih odbora. U realizaciju projekta uključujemo i surađujemo s Krapinsko-zagorskom županijom, okolnim općinama, ministarstvima i prijavljujemo se na EU natječaje. Iako se nalazimo u vremenu krize i inflacije, mi i dalje brinemo da sve ide svojom tokom. Tako u planu imamo rekonstrukciju ribičke kućice, energetsku obnovu Restorana, rekonstrukciju terena Nogometnog kluba Sloga, obnovu Vatrogasnog doma u Galocu, kupnju vozila za DVD Jertovec, vatrogasni poligon u Donjoj Konjščini, sanaciju naših kritičnih cesta te izradu projektne dokumentacije za nogostup Sušobreg. Naravno tu su i radovi po mjesnim odborima, a koji se odnose na uređenje domova i postavljanje dječjih sprava jer želimo postići jednakomjeran razvoj svih dijelova naše općine. U suradnji sa Županijskim cestama dogovoreno je i saniranje određenih dionica – Batinska, Pešćeno, Bijeli Breg, Gornja Konjščina, a završeni su radovi na dva propusta u Sušobreg. Veliki problem predstavljaja državna cesta od Jertovca do Komina koja je opasna za našu djecu i građane, pa i ovim putem apeliram na Vladu i resorno Ministarstvo da čim žurnije krene sa radovima.

Dolaskom na mjesto načelnice naglašavali ste i loše međuljudske odnose, da li se situacija promijenila i koliko mještani mogu računati na pomoć Općine odnosno koje sve demografske mjere provodite s ciljem zadržavanja svog stanovništva?

Kao što sam već spomenula, praktički od prvog dana mog dolaska, pokrenulo se kulturno – umjetničko društvo kao i druge udruge, a koje su nositelji života u općini i sretna sam što smo postigli izuzetno dobru suradnju. Isto tako, o svojim sam postupcima građane redovito informirala, uvažavala konstruktivne kritike i prijedloge te provodila aktivnosti u skladu s trenutnim mogućnostima. Vrata općine od prvog dana mog dolaska svima su otvorena i tako će ostati u budućnosti. Nadalje, Općina brine o svojim najmlađima pa kako bi novopečenim roditeljima olakšala prve dane i mjesece uz nove, najmlađe članove obitelji, redovito isplaćuje naknade za novorođenčad, a od početka ove godine uveli smo i jednu novost. Naime, uz naknadu za novorođenčad dodjeljujemo i prigodni paket s proizvodima dječjeg programa. Isto tako, Komisija za dodjelu stipendija Općine Konjščina donijela je zaključak o dodjeli novih stipendija, i to tri učeničke i osam studentskih stipendija. Tako se sada iz proračuna općine isplaćuje 14 učeničkih stipendija koje iznose 300 kuna i 17 studentskih stipendija u iznosu od 400 kuna. Osnovan je i Savjet mladih koji sudjeluje u lokalnim manifestacijama i međunarodnim projektima, a čiji rad Općina potpomaže. Isplaćujemo i donacije i pomoći učenicima, sportašima i svima koji predstavljaju općinu u pozitivnom smislu. Brinemo i o našim umirovljenicima kojima osiguravamo isplatu božićnica. Osnovali smo i Klub “Radost” koji okuplja djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom te smo sufinancirali i nabavku vozila za Udrugu invalida Zlatar. 

Što ste za mještane pripremili povodom obilježavanja Dana Općine i Župe Konjščina?

Potrudili smo se i pripremili za naše mještane, ali i ostale naše goste zanimljiv i zabavan program. S obilježavanjem počinjemo u nedjelju kada će u našem Kulturnom i turističko-informativnom centru, Dramska udruga Kaj iz Zaboka nastupiti s predstavom “Sastanak u ponoć”. Zatim će se u četvrtak Savjet mladih pobrinuti za zabavu naše djece, a bit će tu i koncert grupe Spin, dok će sljedećeg dana nastupiti Hohštapleri, a u nedjelju posjetitelje očekuje nastup Fiškala. Pripremili smo i sportska događanja pa ćemo tako imati natjecanje u kuhanju kotlovine i potezanju užeta te biciklijadu u organizaciji našeg DND-a i planinarske šetnice. Održat ćemo još i brojne druge aktivnosti i nastupe, tako da mislim da svatko može pronaći nešto za sebe pa pozivam sve mještane da nam se pridruže i da se zajedno proveselimo, a ove godine poseban naglasak stavili smo na programe za djecu.

Koja je vaša poruka mještanima povodom Dana Općine Konjščina?

Svim našim mještankama i mještanima želim sretan njihov dan, Dan Općine Konjščina. Iza nas su izazovna i teška vremena, no uspješno smo ih prebrodili i svima veliko hvala na podršci i povjerenju. Izabrali smo bolju Konjščinu i bolju budućnost te ćemo dalje nastaviti raditi i stvarati Konjščinu mjestom sretnih i zadovoljnih ljudi.

jmiklauzic/sjever.hr
07.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.