Now Reading:
Beroš obišao ozlijeđene poljske državljane smještene u OB Varaždin, neki u iznimno teškom stanju
Full Article 3 minutes read

Beroš obišao ozlijeđene poljske državljane smještene u OB Varaždin, neki u iznimno teškom stanju

Nakon nezapamćene tragedije na autocesti u Varaždinskoj županiji u kojoj je s ceste sletio autobus s poljskim državljanima u Opću bolnicu Varaždin gdje je smješteno 11 bolesnika stigao je i ministar zdravstva Vili Beroš koji je izrazio žaljenje i sućut s narodom Poljske.

Kazao je kako je ova nesreća rezultat ekstremnog prometa koji imamo na našim cestama te zahvalio na svim službama na žurnoj reakciji. Od trenutka dojave na mjesto nesreće je za 13 minuta prva stigla hitna pomoć iz Novog Marofa nakon čega je uslijedilo postupanje 16 timova hitne pomoći, 12 iz Varaždinske županije, 2 Međimurske županije i 2 iz Zagrebačke županije.

-Nažalost, ozlijeđeno je ukupno bilo 33 putnika. U međuvremenu tijekom obrade u KBC-u Zagreb jedna je osoba preminula, dakle u ovom trenutku imamo 32 ozlijeđenih. Preminulih je stoga 12 i imamo 19 teže ozlijeđenih bolesnika, 12 lakše ozlijeđenih. U Općoj bolnici u Varaždinu smješteno je 11 bolesnika, 5 sa teškim tjelesnim ozljedama koji su smješteni u jedinici za intenzivno liječenje i 6 je lakše ozlijeđenih putnika koji su po odjelima – izvijestio je Beroš.

-Tu je i konzulica Republike Poljske kojoj zahvaljujem na aktivnostima jer je od iznimne važnosti da ti ozljeđenici čuju materinji jezik što im je omogućeno kao što je i formiran informacijski centar za sve one koji traže iz Poljske informacije o stanju njihovih bližnjih – dodaje.

-U Županijskoj bolnici u Čakovcu smještene su dvije bolesnice. Na KBC-u Rebro smješteno je 6 bolesnika, nažalost 1 osoba je preminula je tijekom obrade, kod jedne ženske osobe operacija traje i trajat će još dugo jer se radi o višestrukim tjelesnim ozljedama sa stanjem koje je od životne ugroze. U Draškovićevoj, u traumatološkoj bolnici, KBC Sestre Milosrdnice nalazi se 8 bolesnika, četvero njih je u jedinici intenzivnog liječenja, dvoje je sada u operacijskoj sali, a dvoje je još u obradi. U KB Dubrava imamo 6 hospitaliziranih, dvoje muškaraca i četiri ženske osobe, svi su nažalost teško ozlijeđeni i u tijeku su dvije operacije – obavještava ministar te naglašava kako je zdravstveni sustav od jutra na nogama te zahvalio ravnateljima koji su promptno prekinuli svoje godišnje kako bi se uključili u operativne programe koji su predviđeni tijekom poslijepodnevnih sati.

-Doista zahvaljujem svim žurnim službama, prvo Hitnoj, potom i policiji i vatrogascima, Stožeru civilne zaštite i ophodnji Hrvatskih autocesta koji su brzo bili na terenu. Radimo u ovom trenutku sve što je moguće da bi zbrinuli sve ozlijeđene putnike – zaključio je ministar koji će obići i ostale bolnice u kojima se nalaze ozlijeđeni, a oko 15 sati u Zagreb slijeće njegov poljski kolega obići svoje državljane.

abrkic/sjever.hr
06.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.