Now Reading:
Uz rekordnu količinu proizvedenog otpada Sjever Hrvatske najbolji u odvojenom prikupljanju
Full Article 3 minutes read

Uz rekordnu količinu proizvedenog otpada Sjever Hrvatske najbolji u odvojenom prikupljanju

U 2021. godini bilježi se porast količina nastalog komunalnog otpada za 4 posto u odnosu na 2020. godinu, što je u odnosu na referentnu 2015. godinu povećanje od 12 posto, piše Župan.hr.

Stopa odvojenog sakupljanja iznosila je 43%, 2 postotna boda više nego godinu prije, a svega još 7 % JLS-ova nije uvelo odvojeno sakupljanje komunalnog otpada.

Najbolje je i lani stajala po odvojeno sakupljenom otpadu Međimurska županija, a slijede je Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Osječko-baranjska i Istarska županija, a isti je poredak i kada se gleda stopa oporabe. Pokazuju to konačni podaci iz Izvješća o komunalnom otpadu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za 2021. godinu.

Količina nastalog komunalnog otpada po stanovniku

Komunalni otpad sakupljenih u okviru javne usluge u 2021., po županijama

Nastale količine komunalnog otpada sa iskazanim dodatno utvrđenim i procijenjenim količinama u 2021.

Gleda li se odvojeno sakupljeni otpad u okviru javne usluge najbolje stoji Međimurska županija sa stopom od 51 posto, Koprivničko-križevačka sa stopom od 44 posto, Varaždinska sa stopom od 38 posto, Osječko-baranjska 31 posto i Zagrebačka županija sa stopom od 28 posto. Krapinsko-zagorska 25 posto, a Bjelovarsko-bilogorska 20.

Prema podacima nastalih količina komunalnog otpada s iskazanim dodatno utvrđenim i procijenjenim količinama u 2021. godini, odvojeno je sakupljeno 43 posto na razini RH, a najbolje stoji Međimurska županija sa stopom od 61 posto, Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija sa stopom od 48 posto, Osječko-baranjska sa stopom od 36 posto, koju ujedno ima i Grad Zagreb, te Istarska sa stopom od 33 posto.

I dok je u nekim županijama prosjek stope odvojeno sakupljenog otpada dignuo tek po koji grad ili općina, u Međimurskoj županiji čak 13 JLS-ova je imalo stopu iznad 50 posto. Najveća je bila u Belici (80,9 posto), pa iznad 60 posto u općinama Dekanovec, Domašinec, Donja Dubrava, Goričan, Podturen, Šenkovec, Sveta Marija i Strahoninec te Gradu Prelogu. Iznad 50 posto odvojenog sakupljenog otpada imali su Kotoriba, Donji Vidovec i Donji Kraljevec. Sa stopom od 49,7 posto vrlo blizu je i Grad Čakovec.

U Varaždinskoj županiji općina Martijanec ima stopu od 61,6 posto, u Koprivničko-križevačkoj grad Koprivnica ima stopu od 55,4 posto, Općina Radoboj u Krapinsko-zagorskoj 55,1 posto, Osijek 51,9 posto u Osječko-baranjskoj županiji, a u Primorsko-goranskoj Mali Lošinj stopu odvojenog sakupljenog otpada od 50,3 posto.

Kada se razmatra stopa oporabe komunalnog otpada koji potječe od sakupljanja u okviru javne usluge, na nacionalnoj razini iznosi 16 % dok stopa recikliranja iznosi 15 %. Županije s najboljim rezultatima su Međimurska županija (40 %), Koprivničko-križevačka županija (33 %) i Varaždinska županija (31 %).

Nakon pribrajanja dodatno utvrđenih količina i procjena (otpad iz uslužnog sektora, otpad preuzet u okviru nacionalnog sustava za posebne kategorije otpada koji organizira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te količina koje su prijavili trgovci na malo, najveće procijenjene stope oporabe i dalje se bilježe za Međimursku županiju (55%), Varaždinsku županiju (48%), Koprivničko-križevačku županiju (45 %), Grad Zagreb (41 %), Osječko-baranjsku (38%) i Istarsku (36%).

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

www.sjever.hr / zupan.hr
05.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.