Now Reading:
Polaganjem vijenaca u Ludbregu obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti
Full Article 2 minutes read

Polaganjem vijenaca u Ludbregu obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod centralnog križa i spomenika braniteljima Domovinskog rata u Ludbregu je obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan branitelja.

Vijence su položili gradonačelnik Dubravko Bilić, Darko Jagić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ludbrega, gradski vijećnici, predstavnici političkih stranaka te članovi braniteljskih udruga.

U skladu s odredbama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, 5. kolovoza obilježava se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Blagdan je to kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” oslobođen grad Knin.

Započevši 4. kolovoza, u ranim jutarnjim satima, akcija “Oluja” nastavila se oslobađanjem Svetog Roka i više gradova na širem okupiranom području. Petoga kolovoza, točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila se dvadesetmetarska hrvatska zastava; 6. kolovoza oslobođeno je Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza akcija “Oluja” je završena. Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. Hrvatska vojska i policija oslobodile su Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Dubicu, Primišlje kraj Slunja te više prometnica, čime su došle na samu međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

5. kolovoza obilježava se kao državni blagdan – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti – od 1996. do 2008. godine. Izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj od 15. svibnja 2008. godine novi naziv blagdana je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

www.sjever.hr / ludbreg.hr
05.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.