Now Reading:
Na koprivničkim bedemima niče srednjovjekovni grad – dižu se nastambe, gradi se pivovara, izgrađen Most gubavaca…
Full Article 2 minutes read

Na koprivničkim bedemima niče srednjovjekovni grad – dižu se nastambe, gradi se pivovara, izgrađen Most gubavaca…

Jedno od najvećih gradilišta u Podravini trenutno je na koprivničkim Bedemima gdje niče drveni srednjovjekovni grad.

Pedesetak radnika, mahom koprivničkih obrtnika, podiže nastambe i nadstrešnice za sudionike Renesansnog festivala, postavlja najveći drveni labirint u ovom dijelu Europe, podižu palisade u dužini od gotovo jednog kilometra, montiraju srednjovjekovne kućice, grade srednjovjekovnu pivovaru, popravljaju stepenice. Dovršava se i novi most, poznat kao Most gubavaca, restauriraju ogromne drvene bačve, montira stotinjak štandova na kojima će trgovci, obrtnici i majstori prodavati različite proizvode tipične za srednji vijek.

– Kako bi Bedemi zasjali u punom renesansnom sjaju s radovima smo započeli još prije dva mjeseca. Potrebno je obaviti brojne, nazovimo ih tako tehničke poslove, bitne za održavanje ovako velike manifestacije koje posjetitelji na prvi pogled i ne vide. Do sada smo utrošili više od 270 kubika drva, angažirali smo nekoliko šlepera kako bi sve to prevezli, a još moramo dopremiti velike rekvizite i raznu opremu- ističe direktor Turističke zajednica grada Koprivnice i tvorac Renesansnog festivala Renato Labazan.

Po opsegu pripremnih radova i složenosti izgradnje svih objekata neophodnih za održavanje manifestacije, Renesansni festival je daleko najzahtjevnije turističko događanje u Hrvatskoj, a i šire. Kad bedemima odjeknu zvuci renesansne glazbe, zazveče buzdovani i mačevi, zavijore viteške zastave, poteče pivo s koprivama, malo tko će razmišljati o majstorima i radnicima koji su podizali srednjovjekovni grad. No i oni nose zasluge što Renesansni festival nosi titulu najbolje turističke manifestacije u Hrvatskoj.

sjever.hr/Facebook Turisticka zajednica Koprivnica
05.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.