Now Reading:
U Međimurju položeni vijenci povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti; Župan Posavec: Od šestero branitelja koji su prvi ušli na Kninsku tvrđavu, troje ih je bilo iz Međimurja
Full Article 3 minutes read

U Međimurju položeni vijenci povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti; Župan Posavec: Od šestero branitelja koji su prvi ušli na Kninsku tvrđavu, troje ih je bilo iz Međimurja

U četvrtak je i u Međimurskoj županiji obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Tim je povodom župan međimurski Matija Posavec sa gradonačelnicom Grada Čakovca Ljerkom Cividini i predsjednikom Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rada Međimurske županije Stjepanom Horvatom položio zajednički vijenac kod Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Međimurski župan Matija Posavec naglasio je kako je ovo jedan od najslavnijih dana hrvatske povijesti.

-Prošlo je 27 godina od događaja, 04. i 05. kolovoza 1995. godine, kada je vojnom redarstvenom akcijom, časnom akcijom za pravedan cilj, oslobođeno u svega 84 sata preko 10 tisuća četvornih kilometara hrvatskog teritorija – istaknuo je župan.

Ono što je župan dodao je činjenica koja se svih ovih godina skromno povlači ta da je u trenutku ulaska hrvatske vojske na Kninsku tvrđavu, od šestero branitelja, njih troje je bilo iz Međimurja.

-Ovime želim istaknuti veliki doprinos međimurskih branitelja tijekom Domovinskog rata i nije bilo ratišta gdje naši Međimurci nisu sudjelovali – dodao je župan.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, također, je istaknula kako je prošlo 27 godina od kada je na Kninskoj tvrđavi podignuta hrvatska zastava, zastava koja je značila simbol mira i slobode.

-To su bili dani kada smo se veselili svakom oslobođenom komadiću zemlje, tugovali za svakim izgubljenim životom i ovo je vrijeme spomena kada se moramo prvenstveno sjetiti naših 78 suboraca kojih, nažalost, više nema. Vrijeme kada moramo podsjetiti i našu djecu i naše mlade zašto su oni izgubili život i što želimo od naše domovine. Želimo slobodu, toleranciju i razumijevanje i domovinu onakvu za kakvu su se i oni borili – rekla je gradonačelnica.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rada Međimurske županije Stjepan Horvat naglasio je kako je vojno-redarstvena operacija Oluka bila odlučujuća oslobodilačka bitka koja je zaustavila rat i agresiju na hrvatskom tlu.

Hrvatska je stvorena voljom hrvatskog naroda i ogromne većine hrvatskih državljana izražene na referendumu 1991. godine te veličanstvenim pobjedama hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. U samo 84 sata vojno redarstvene operacije Oluja, u kojoj je bilo angažirano gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika, oslobođeno je više od 10 tisuća četvornih kilometara dotad okupiranog područja i hrvatska je vojska ostvarila sve zacrtane ciljeve – kazao je Horvat.

msopek/sjever.hr 04.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.