Now Reading:
Stričak: „Naši branitelji su ginuli za domovinu blagostanja i pravde i to nemojmo nikada zaboraviti!” – u Varaždinu obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti
Full Article 6 minutes read

Stričak: „Naši branitelji su ginuli za domovinu blagostanja i pravde i to nemojmo nikada zaboraviti!” – u Varaždinu obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Križa branitelja na varaždinskom Gradskom groblju, a potom i prijemom za pripadnike ratnih postrojbi i članove udruga branitelja, u četvrtak su Varaždinska županija i Grad Varaždin obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja.

Župan Anđelko Stričak, i sa sudionik Domovinskog rata, prisjetio se teških, ali slavnih ratnih dana i akcije zahvaljujući kojoj je oslobođen velik dio hrvatskog teritorija i stvoreni temelji za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, a žrtva hrvatskih branitelja donijela nam je slobodu, ponos i državu.

-Probijali smo prvu liniju prema Malom Alanu. Svako malo do nas je preko Motorole, sustava veze, dolazila informacija o našim bočnim postrojbama, o mrtvima, ranjenima. Negdje u ovo vrijeme smo izvlačili tri naša ranjena pripadnika. U nama se lomio osjećaj straha, ali i odlučnosti da moramo akciju privesti kraju, da moramo završiti rat jer druge prilike neće biti. Drugi dan smo se spustili do Štikade, a nakon četiri dana preko Bruvna, Mazina, Donjeg Lapca izbili na granicu s BiH. Tada smo znali da smo uspjeli, da je rat završen i da naši građani više nikad neće morati bježati u sklonište– rekao je Stričak na prijemu organiziranom u atriju Županijske palače.

Dodao je da je okupljanje organizirano kako bi se svi zajedno prisjetili onih koji ne mogu s nama podijeliti svoje osjećaje, te svoje snove, onih koji su dali najviše za svoju domovinu.
-Okupili smo se ovdje da se prisjetimo naših varaždinskih policajaca koji su prvi krenuli u obranu Vukovara, da se prisjetimo pripadnike SJP Roda, 5. bojne 1.A brigade Tigrova, koja ’92. prerasta u legendarnu 7. gardijsku brigadu, i pripadnika 104. brigade Hrvatske vojske. Njih 175, a od toga samo jedan je poginuo u Varaždinu, ostali od Vukovara do Dubrovnika, koji nikad neće moći ispričati te svoje osjećaje i svoje snove. Naravno da se s ponosom prisjećamo tih svojih kolega, ali istako tako vodimo brigu, promišljamo o našoj budućnosti – poručio je varaždinski župan.

Istaknuo je kako se iskreno nada da više nikad nitko od nas neće morati uzeti oružje u ruke i braniti opet svoj dom i svoju domovinu te dodao da se, osim tih izazova i prijetnji nekim novim ratom, borimo i s izazovima današnjice.
-Borimo se i protiv epidemije koronavirusa, samo Bog zna što nosi jesen, na koji način će se odraziti. Rat u Ukrajini – hoće li biti energenata, hoće li i koliko rasti cijena hrane. Pred nama je zaista izazovno razdoblje. Ali također i mi ovdje u Varaždinu nosimo svoje izazove, izazove još uvijek tranzicijskog gospodarstva. Nemojmo zaboraviti da je Varteks već godinama na aparatima. Nažalost, ima i pojedinaca čija pohlepa nema granice. I to isto treba jasno naglasiti i borimo se i protiv toga – kazao je Stričak poslavši na kraju značajnu poruku svim tijelima, službama, svim institucijama.

-Poruka je da se to treba istražiti do kraja jer naši branitelji su ginuli za slobodnu domovinu, domovinu blagostanja i pravde. I to nemojmo nikada zaboraviti!

Svoje je obraćanje okupljenima varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj započeo riječima Winstona Churchilla: „U ratu odlučnost, u porazu prkos, u pobjedi velikodušnost, a u miru dobra volja”.

-Ono što ste vi iskazali u ratu putem vaše odlučnosti. Sastavni dio rata su i razne bitke koje se izgube, ali sjetite se našeg prkosa iz kolone sjećanja u Vukovaru. Upravo ovaj datum pokazuje da ste imali i velikodušnost u pobjedi, što se vidjelo poslije Oluje, a ono što nam je ostalo je dobra volja u miru koje, nažalost, imamo premalo. No nije to vaša krivica, nego krivica nas političara. Moramo više razgovarati, pokazati više zajedništva, imati argumentirane rasprave i donositi zaključke na temelju argumenata i činjenica. Nadam se da ćemo svi nešto naučiti od vas, iz vremena od ’91. do ’95. i da ćemo u budućnosti pokazati više pameti i dobre volje – poručio je Bosilj.

Uime predstavnika braniteljskih udruga govorio je brigadni general Mladen Mikolčević, posljednji ratni zapovjednik 104. brigade Hrvatske vojske, prisjetivši se, prije svega, ratnog razdoblja, odnosno svih onih koji su dali svoj doprinos veličanstvenoj pobjedi.

-Toliko je bogato ljudima i događajima i projektima iz kojih se uglavnom izlazilo pobjednički i sa zadovoljstvom. Pored Specijalne jedinice policije Roda, PU varaždinske, 24. domobranske pukovnije, 18. topničko-raketnog diviziona i kao što kaže moj brat po oružju, časni župan, legendarne 7. brigade koja je razvila hrvatski barjak na tvrđavu s koje je agresija na hrvatsku državu i hrvatski narod i krenula. I naravno, rekao bih, temelja svih ovih postrojbi, 104. brigade, njenog prvog ratnog zapovjednika i zapovjednika obrane grada, pukovnika Ivana Rukljića, tadašnjeg predsjednika Kriznog Štaba Čedomila Cesarca, pa Stjepana Adanića i brojnih drugih koji su tada dali svoj snažni doprinos zajedno s narodom ovog grada i ove županije – rekao je Mikolčević.

Osvrnuo se kratko i na slavnu 104. brigadu čiji je i sam bio zapovjednik u sudbonosnim vremenima. -Tad smo usnulu brigadu, neću pretjerivati, ali „diva” na svoj način trebali probuditi, u vrlo kratkom roku pripremiti za operaciju i povesti te ljude. To nisu bile Pume niti specijalna policija niti mladići koji su do tada imali snažnog poleta i sposobnosti – to su bili ratari, to su bili ljudi koji su ostavili svoje alate i s radnih mjesta koji su krenuli u proboj koji je bio prilika tada i vjerojatno više nikad. Mi smo, kao i mnoge ranije korake, a oni su bili uvertira u Oluju, izvršili i časno i na vrijeme i vratili se sa svih pohoda dignute glave – istaknuo je Mikolčević te dodao:

-Sjećam se kako su Varaždin i cijela županija dočekali svoje heroje. Čestitam županu na inicijativi koja se sad drugu ili treću godinu događa, a nije je ranije bilo. Varaždin zaslužuje da se to spomene. Naši poginuli za nas nikada neće biti mrtvi, naši branitelji za nas nikada neće biti prošlost!

Spomenimo i kako su na svečanosti u Županijskoj palači dodijeljene zahvalnice braniteljima Nenadu Kamenaru, Božidaru Sambolcu, Miljenku Vargi i Krasnodaru Špoljariću.

a.kučić/sjever.hr
04.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.