Now Reading:
KZŽ obilježila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti: U Oluji sudjelovalo više od 2600 zagorskih branitelja – “Časno smo i pošteno odradili ono što je država pred nas stavila”
Full Article 3 minutes read

KZŽ obilježila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti: U Oluji sudjelovalo više od 2600 zagorskih branitelja – “Časno smo i pošteno odradili ono što je država pred nas stavila”

Povodom proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 27. godišnjice Vojno – redarstvene operacije “Oluja” kod spomen obilježja smrtno stradalim i umrlim braniteljima s područja Krapinsko – zagorske županije u Perivoju Janka Draškovića u Krapini, održana je svečanost polaganja vijenca i paljenja svijeća u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.

Počast svima onima koji su svoje živote položili na oltar domovine tako su paljenjem svijeća, odali predstavnici zagorskih braniteljskih udruga, predstavnici Krapinsko – zagorske županije te zagorskih gradova i općina.

Kako je tom prilikom naglasio posljednji zapovjednik 103. brigade Žarko Miholić vojno redarstvena operacija Oluja jedna je od najsjajnijih vojnih operacija u povijesti Hrvatske.

– Najbitnije je da smo tom operacijom stvorili samostalnu, suverenu i slobodnu Hrvatsku. 2630 Zagoraca okupljeno je u 103. brigadi koja je sudjelovala u obrani na povijesno dokazanom najtežem i najznačajnijem pravcu u samoj operaciji. Imali smo 36 ranjenih pripadnika i svi smo se vratili natrag u našu Krapinsko – zagorsku županiju te smo stvarno ponosni na sve ono što smo uradili. Vjerujem da će i generacije koje dolaze znati poštivati i njegovati upravo ono što se dogodilo prije 27 godina na današnji dan – rekao je Miholić.

Zapovjednik Zasebne policijske postrojbe PU krapinsko – zagorske Josip Horvatin kazao je kako se u ovo vrijeme svake godine bude sjećanja na teške trenutke.

Časno smo i pošteno odradili ono što je država pred nas stavila i pritom nismo napravili nijedno nečasno djelo – istaknuo je Horvatin.

U pratnji svojih suradnika vijenac u čast poginulim braniteljima položio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Nakon 27 godina od Oluje prisjećamo se svih poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, a ne samo u toj operaciji koja je najveća vojno-redarstvena akcija u Domovinskom ratu, a u kojoj je više od 18 posto hrvatskog područja koje je bilo okupirano oslobođeno i time su se stvorili uvjeti da se onda i Vukovar i Podunavlje mirnom reintegracijom vrate u ustavni poredak Republike Hrvatske – rekao je župan Kolar.

Dodao je isto tako, da je svaka takva obljetnica važna, prije svega zbog pijeteta prema poginulim hrvatskim braniteljima, nestalima, prema njihovim obiteljima, ali i zbog toga što baštinimo pobjedu u Domovinskom ratu.

– Zahvaljujući braniteljima mi danas imamo priliku živjeti u miru i u miru odgajati svoju djecu te raditi na prosperitetu naše države u sasvim drugačijim uvjetima od onih 90-ih godina. To moramo cijeniti, ne samo zbog onih kojih danas više nema među nama, nego i zbog mladih generacija jer jednostavno djecu treba informirati pod kojim je okolnostima došlo do Domovinskog rata, u kojim uvjetima se Hrvatska obranila i oslobodila i kako je tekao napredak hrvatske države kroz čitavo vrijeme – pojasnio je Kolar te se osvrnuo i na ulogu zagorskih branitelja u Domovinskom ratu.

– U Oluji, ali i u čitavom Domovinskom ratu Zagorci su sudjelovali u svim postrojbama odnosno gardijskim brigadama. Naša 103. domicijalna brigada sudjelovala je s više od 2400 ljudi u Oluji, kao i u drugim mehaniziranim postrojbama. Zahvaljujem im se i ponosan sam na sve ono što su napravili – zaključio je župan Kolar.

www.sjever.hr
04.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.