Now Reading:
Uz druženje mama, beba i trudnica u Krapini obilježen Međunarodni tjedan dojenja – “Dojenje je najzdraviji i najvažniji početak prehrane za dijete”
Full Article 3 minutes read

Uz druženje mama, beba i trudnica u Krapini obilježen Međunarodni tjedan dojenja – “Dojenje je najzdraviji i najvažniji početak prehrane za dijete”

Međunarodni tjedan dojenja i ove se godine obilježava u prvom tjednu kolovoza, a s ciljem osvješćivanja važnosti dojenja te činjenice da gotovo sve žene mogu dojiti ukoliko imaju osigurane informacije, podršku obitelji, zdravstvenog sustava i društva u cjelini, obilježavanju su se nizom aktivnosti priključile i patronažne sestre diljem Krapinsko – zagorske županije.

Tako je u srijedu u Gradskom parku Krapina, već tradicionalno, u organizaciji patronažnih sestara Doma zdravlja KZŽ ispostave Krapina održano druženje članica Grupe za potporu dojenja koje je okupilo brojne mame s bebama, ali i trudnice.

Kako je naglasila patronažna sestra iz Doma zdravlja KZŽ Ines Vinski okupljanje je održano prvenstveno s ciljem promoviranja dojenja kao zdravog načina života.

– Promoviramo ekskluzivno dojenje do 6 mjeseci života, a nakon barem do dvije godine uz drugu prehranu. Naime, dojenje je najzdraviji i najvažniji početak prehrane za naše dijete, jer dojenjem dobiva i imunitet od svoje majke i na taj način se zaštićuje od nekih zaraznih bolesti. Neka istraživanja govore da ono što dijete dobije dojenjem u svoja prva tri mjeseca, što se tiče flore, zaštite u svojim crijevima, nosi do kraja života – pojasnila je Vinski dodavši kako najveću ulogu u dojenju ima upravo rodilište.

– Najbitnije je postavljanje bebe na prsa unutar prvog sata od rođenja i stavljanje bebe uz majku u samom rodilištu i kontakt koža na kožu. Kada majke s bebama dođu doma, ovu ulogu preuzimaju patronažne sestre. Nažalost, u zadnje dvije godine pandemija nam je zadavala velike probleme, od ne održavanja edukacija i nemogućnosti održavanja grupa za potpore dojenja, ali sada se trudimo to sve nadoknaditi – rekla je Vinski te naglasila kako su najveća podrška u dojenju upravo majke majkama.

Akciju je podržao i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

– Drago mi je što se svake godine u našem krapinskom parku održava druženje povodom Svjetskog tjedna dojenja, jer se na taj način promiče vrijednost dojenja te daje do znanja mama i onima koje će to tek postati da imaju podršku zajednice – rekao je gradonačelnik Gregurović zadovoljan činjenicom što je događanje okupilo velik broj zainteresiranih.

Obilježavanje Međunarodnog tjedna dojenja u KZŽ bit će nastavljeno sutrašnjom akcijom Patronaže Klanjec, gdje će se druženje održati u Parku kod kuće Klanjec, s početkom u 9 sati.

jmiklauzic / www.sjever.hr
03.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.