Now Reading:
U Krapini obilježen Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – prvi put svečanost je održana kod spomen obilježja u Perivoju Janka Draškovića
Full Article 3 minutes read

U Krapini obilježen Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – prvi put svečanost je održana kod spomen obilježja u Perivoju Janka Draškovića

U sjećanje na sve one koji su svoje živote položili na oltar domovine, u Krapini je u utorak obilježen Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 27. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Oluja”.

-Ovo je dan kad se prisjećamo svih naših branitelja koji su utkali dio sebe ili svoj život u stvaranje naše domovine, kako bi mi danas mogli živjeti u slobodnoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj – rekao je gradonačelnik Zoran Gregurović na svečanosti koja je u Krapini tradicionalna, ali je prvi put održana u Perivoju Janka Draškovića, kod spomen obilježja za poginule branitelje iz Krapinsko-zagorske županije.

-Dosad je ovaj dan obilježavan na Starom gradu, ali s obzirom da se vijori veliki hrvatski barjak ponad Krapine, ovo je sada središnje mjesto u našoj županiji za sve poginule branitelje. Dosta je spomen ploča ili bista postavljeno u znak sjećanja na njih, ali ovo je spomen obilježje za sve one koji su dali život za domovinu – kazao je Gregurović.

Izrazio je zadovoljstvo što je godinama najavljivani projekt uspješno završen.
-Uvijek su se javljali određeni problemi u izvođenju radova, a morala su se obavljati i dodatna iskapanja zbog arheoloških nalaza, no ove smo godine napokon spomen obilježje otvorili. Spomen je to na sve naše branitelje koje ćemo zauvijek nositi u srcima i mislima, a ovdje im odajemo počast i zahvaljujemo za sve što su učinili za nas i našu domovinu – rekao je gradonačelnik Gregurović.

Uime Krapinsko-zagorske županije, na obilježavanju je bila zamjenica župana Jasna Petek.
-Ovi dani uvijek su prigoda da se s velikim pijetetom prisjetimo maestralne akcije, “Oluje” koja je zapravo predstavljala završetak Domovinskog rata i spajanje sjevera i juga naše Hrvatske, ali i kraj jedne velike agonije koja se dešavala u Hrvatskoj 90-ih godina. To je isto tako prigoda da zahvalimo svim braniteljima i njihovim obiteljima za žrtvu koju su podnijeli kako bi mi danas imali slobodnu i neovisnu Hrvatsku koju možemo graditi upravo na temeljima koje su postavili branitelji. Sretna sam što današnje obilježavanje, kao i županijsko obilježavanje koje će se održati u četvrtak možemo organizirati ovdje kod spomenika smrtno stradalim i umrlim braniteljima Domovinskog rata s područja Krapinsko-zagorske županije. Naime sada imamo mjesto na kojem možemo zaista s velikim pijetetom odati počast svim žrtvama Domovinskog rata – kazala je Petek.

Među brojnim je okupljenima bila i Ivka Pavlinić, majka jednog od poginulih hrvatskih branitelja koja nije mogla sakriti emocije.

-Ovakve su prigode vrlo tužne, ali toplo mi je oko srca jer osjećam da netko misli na one koji su poginuli i da drže do njih, čuvaju sjećanja na njih i da oni nisu uzalud dali svoje živote. Drago mi je što se ovakva obilježavanju događaju i ponosna sam na sve branitelje, na nas koji smo ih othranili i što su oni svoje živote dali za pravu Hrvatsku – kazala je kroz suze Ivka Pavlinić.

Počast poginulim braniteljima kod spomen obilježja u Krapini odali su i načelnici općina Jesenje, Petrovsko i Radoboj – Dario Cvrtila, Stjepan Krklec i Anđelko Toplovec te predstavnici Policijske uprave krapinsko-zagorske.

a.kučić/sjever.hr
02.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.