Now Reading:
Za povećanje poljoprivredne proizvodnje Zagorcima dodijeljeno još 350 tisuća kuna – Župan Kolar: U pet godina „ubrizgali” smo više od 3 milijuna bespovratnih kuna za 111 korisnika
Full Article 4 minutes read

Za povećanje poljoprivredne proizvodnje Zagorcima dodijeljeno još 350 tisuća kuna – Župan Kolar: U pet godina „ubrizgali” smo više od 3 milijuna bespovratnih kuna za 111 korisnika

Poljoprivredni proizvođači u Krapinsko-zagorskoj županiji doista mogu biti zadovoljni načinom i mjerama kojima im Županija pomaže kako bi mogli unaprijediti svoju proizvodnju i nositi se što bolje sa svim problemima s kojima su poljoprivrednici u današnje vrijeme suočeni.

Devet mjera ruralnog razvoja Županija je pripremila za četverogodišnji mandat i one su završile dodjelom ugovora dobitnicima 347.726,58 kuna županijskih potpora na Natječaju za potporu za povećanje poljoprivredne proizvodnje na području Krapinsko-zagorske županije u 2022. godini. Ugovori su korisnicima, njih ukupno 15, dodijeljeni u ponedjeljak, u Poslovno-tehnološkom inkubatoru KZŽ u Krapini, a Ivanka Kuščar, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove KZŽ, objasnila je koje su bile prihvatljive aktivnosti da bi se na natječaju moglo sudjelovati.

-To su kupnja domaćih rasplodnih životinja, matičnih jata peradi, sjemena, sadnog materijala višegodišnjeg bilja, zatim građenje i opremanje zatvorenih i zaštićenih prostora za uzgoj voća i povrća, cvijeća i gljiva. Nadalje, tu su i kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta, podizanje novih i restrukturiranje postojećih nasada, ograđivanje poljoprivrednih površina te stjecanje potrebnog stručnog znanja u poljoprivredi – kazala je Kuščar.

Visina potpore po korisniku iznosi do 50 tisuća kuna, a maksimalno 60 posto prihvatljivih aktivnosti, s time da je vrijednost ulaganja za koje je tražena potpora morala iznositi minimalno 15 tisuća kuna.
Na natječaj je pristiglo 26 zahtjeva, a sedam od njih nije bilo u skladu s pravilnikom. Zbog velikog interesa, Povjerenstvo je donijelo odluku da se prihvatljivim korisnicima odobri 50 posto prihvatljivih aktivnosti.

-Kroz natječaj Povećanje poljoprivredne proizvodnje mi smo u pet godina „ubrizgali” više od 3 milijuna kuna bespovratnih sredstava za 111 korisnika. Ima onih koji su se javljali i dobivali sredstva više puta, što me raduje jer znači da postoji kontinuitet, ali me s druge strane raduje da vidim neka nova mlada lica jer bez mladih ljudi niti u jednom sektoru ne možemo očekivati značajan iskorak, pogotovo ne u poljoprivredi – rekao je prilikom dodjele ugovora župan Željko Kolar.

Naglasio je kako je jedan od ključnih problema poljoprivredne proizvodnje na području KZŽ usitnjenost parcela, što poskupljuje proizvodnju i teško je biti konkurentan na tržištu.
-Treba se prilagoditi i intenzivno pratiti i europske natječaje jer će u novoj financijskoj omotnici itekako biti prostora za poljoprivrednike da se povuku bespovratna sredstva i da se ojačaju i prošire OPG-ovi – kazao je župan.

Dodao je da je Natječaj za razvoj poljoprivredne proizvodnje i promociju poljoprivrednih proizvoda otvoren kroz čitavu godinu i vrijedan 100 tisuća kuna, a dobitnicima potpora poručio:
-S današnjim smo danom u vas investirali 2,33 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Obećali smo da ćemo svake godine povećati 10 posto ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, što je u četiri godine 40 posto i smatram da to nije malo, ali pratimo što se događa i spremni smo reagirati ako će biti potrebe, kao što smo to radili s proizvođačima meda.

Uime dobitnika potpora zahvalio je vlasnik OPG.a Kasteljan, Dragutin Kasteljan, istaknuvši da im potpore svima jako mnogo znače.
-Jako nas veseli što smo prošli na natječaju. Naime, naš se OPG odlučio za kupnju poljoprivrednog zemljišta i ovaj natječaj nam je super došao jer ćemo ta sredstva dalje ulagati u kupnju zemljišta. Bavimo se tovom junadi i neophodna nam je što veća količina hrane koju sami možemo proizvesti na našem gospodarstvu – rekao je Kasteljan.

Dobitnici potpora:

OPG ĐURKAN STJEPAN – kupnja 100 sadnica oraha i podizanje trajnog nasada
8.071,88

OPG PAVLIŠA, TOMISLAV PAVLIŠA – kupnja solarnog pumpnog sistema za navodnjavanje u plasteniku
9.100,00

OPG GRUNT, IVANA ŠKRLEC – kupnja zemljišta podizanje trajnog nasada
10.100,00

VINCELJAK OBRT ZA PROIZVODNJU, TRGOVINU I USLUGE – kupnja zemljišta i podizanje trajnog nasada
10.699,10

OPG DRAGANIĆ SINIŠA – kupnja zemljišta i podizanje trajnog nasada
13.148,13

OPG TOMURAD, HRVOJE TOMURAD – opremanje plastenika (nabava dva potopna sotla, uljnog grijača s ventilatorom i termostatom)
13.652,50

SOPG DALIBOR DUK – kupnja zemljišta za podizanje trajnog nasada
15.000,00

SOPG INES PELIN – kupnja 1250 loznih cjepova i podizanje trajnog nasada
17.713,65

OPG FORJAN, TIHANA FORJAN – kupnja zemljišta, 150 sadnica oraha – podizanje trajnog nasada
22.875,00

SOPG ANICA HERCEG – Podizanje trajnog nasada – kupnja 100 sadnica šljiva i repromaterijala za sadnju, rekonstrukcija zemljišta (izrada terasa na zemljištu)
24.414,46

OPG SUNČICA, TINA VELJANČIĆ – kupnja plastenika 6×3,4×20, kupnja žice, pletiva, stupova, natezača za žicu
24.519,36

SOPG ŽELJKO VUZEM – kupnja zemljišta za povrtlarske kulture
37.500,00

OPG VARJAČIĆ ZVONIMIR – kupnja zemljišta i priprema zemljišta za podizanje trajnog nasada
40.932,50

KRAPINA POLJOPRIVREDNA ZADRUGA – kupnja 2001 loznih podloga i podizanje nasada
50.000,00

OPG KASTELJAN, DRAGUTIN KASTELJAN – kupnja zemljišta za stočarsku proizvodnju
50.000,00

a.kučić/sjever.hr
01.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.