Now Reading:
Petra Međimurec nova je direktorica Turističke zajednice područja Centar svijeta – “Stvarat ćemo nove turističke sadržaje koji će koristiti lokalnom stanovništvu”
Full Article 4 minutes read

Petra Međimurec nova je direktorica Turističke zajednice područja Centar svijeta – “Stvarat ćemo nove turističke sadržaje koji će koristiti lokalnom stanovništvu”

Ministarstvo turizma i sporta donijelo je ovih dana rješenje kojim je potvrđen izbor nove direktorice Turističke zajednice područja Centar svijeta. Nova direktorica tako je Petra Međimurec koja je dosad radila kao viša savjetnica za razvojne projekte u Gradu Ludbregu.

– Planirani smjer razvoja područja vidim u razvoju povijesnog turizma, kulturnog turizma, prirodnog (zelenog) i outdoor turizma, razvoju destinacijskog menadžmenta te zasebnih i objedinjenih turističkih proizvoda. Predloženi smjer temelji se na već postojećim projektima poput Gradskog kupališta Ludbreg, Bike parka, uređenja Otoka mladosti, uređenog Arheološkog parka, manifestaciji Svete Nedjelje, Posjetiteljskog centra svijeta, Prapovijesnog parka Ludbrežanka, uređenja Ciglane kao interpretacijskog centra, postojećih arheoloških nalazišta u Jalžabetu, Kelemenu, Martijancu, kulturne baštine i dobara, te prirodnih lokaliteta na cijelom području, a posebice na mjestima koje se nalaze u Natura 2000 mreži – ističe novoizabrana direktorica.

Razvoj ponude vidi kroz uvođenje novih turističkih proizvoda i prijava na javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava. Jedan od projekata koji će biti predložen je projekt Centrum Outdoor.

– Projekt se sastoji od više pod-aktivnosti, a koje se odnose na uređenje i opremanje zapuštenih zgrada u potencijalne smještajne kapacitete, minimalno uređenje prirodnih lokaliteta u zelene oaze i uređivanje lokalnih šumskih, traktorskih i livadnih puteva u zelene štetnice. Kroz projekt Centrum Outdoor povezat će se kreativni turizam, sportske aktivnosti, biciklizam i vodeni sportovi – kaže Petra Međimurec.

Dodaje kako je primarna ideja povezati cijelo područje koje Turistička zajednica sad pokriva na način da odgovara potrebama posjetitelja i turista, ali i na način da se stvaraju sadržaji koji će koristiti lokalnom stanovništvu.

Tako će se uz šetnice i uređene šumske staze, uspostaviti i vodene staze, zbog rijeka koje se nalaze na području. Putevima rijeka je projekt koji se odnosi na definirano putovanje obalama rijeka u predmetnom području Turističke zajednice. Uz kampiranje, prijedlog je organizacija kanuinga i raftinga, na lokacijama gdje dubine rijeka to dozvoljavaju. Posjetitelju će se ponuditi u potpunosti razvijeni turistički proizvod putem kojeg će moći šetati, trčati, biciklirati i kampirati u prirodi.

Uz kulturni turizam i zeleni turizam, područje također ne oskudijeva povijesnim znamenitostima. Projekt u ovom segmentu odnosi se na uspostavu turističkog proizvoda Putevima rimljana – Ave School. Ovaj proizvod je striktno usmjeren na djecu osnovnoškolske i srednjoškolske dobi te na obrazovne ustanove. Proizvod u svojim osnovnim stavkama se može prilagoditi da odgovara postojećem resursima područja u kojem se provodi, tako da bi za Općinu Jalžabet i Martijanec bio prilagođen njihovim arheološkim nalazištima, dok bi se za Općine koje su u Natura 2000 mreži implementirao kao Škola u prirodi. Ideja je da se uspostavi „Škola malih Rimljana“ koja bi se provodila na arheološkom nalazištu Iovia Botivo u Ludbregu.

– I nastavno na povijesni turizam, naše područje ne oskudijeva starim kletima, pa je ideja da se uspostavi Kletna ruta. Ovaj projekt je striktno usmjeren na ljubitelje vina, lokalne autohtone proizvode te eno i gastro turizam. A kako je naglasak na vinskom turizmu, prijedlog je da se kao nadogradnja na postojeće vinske rute dodaju novi sadržaji poput smještaja, vinskih muzeja koji će prezentirati stare preše, prezentacije alata za preradu grožđa ili da se jednostavno posjetiteljima ponudi mogućnosti samostalne izrade vina na način kako se to radilo prije – ističe Međimurec.

Podsjećamo u veljači ove godine osnovana je Turistička zajednica područja Centar svijeta koja, osim područja postojeće Turističke zajednice Grada Ludbrega, obuhvaća i područja okolnih općina Jalžabet, Veliki Bukovec, Mali Bukovec, Sveti Đurđ i Martijanec.

Prema riječima ludbreškog gradonačelnika Dubravka Bilića, ovo ujedinjavanje jasna je poruka da se od turizma na ovom prostoru želi više.

– Ovo je važan događaj ne samo za nas, Grad Ludbreg, već za sve članove. Vjerujemo kako je ovo jedna logična ideja kojom ujedinjujemo sve turističke potencijale područja i krećemo u zajedničko stvaranje novih turističkih sadržaja, a samim time i ponude. Svaki dio ima svojih pojedinačnih atributa koji će zajedno kreirati jednu širu turističku priču – rekao je gradonačelnik Bilić.

ww.sjever.hr / www.ludbreg.hr
31.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.