Now Reading:
Od sutra očevi u Hrvatskoj imaju pravo na plaćeni dopust, a raste i porodiljna naknada – doznajte detalje
Full Article 2 minutes read

Od sutra očevi u Hrvatskoj imaju pravo na plaćeni dopust, a raste i porodiljna naknada – doznajte detalje

Sutra u Hrvatskoj na snagu stupa izmijenjeni Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, a kojim je uvedeno novo pravo – očinski dopust za zaposlene i samozaposlene roditelje.

Plaćeni očinski dopust trajat će 10 odnosno 15 dana, ovisno o tome radi li se o jednom djetetu, blizancima ili više djece rođene u isto vrijeme. Dopust nije obvezan, no ako ga otac želi, poslodavac mu ga mora omogućiti, piše Index.

Očinski dopust će se moći koristiti do šestog mjeseca djetetovog života, očevima je preporuka da ga koriste, a poslodavcima obveza da ga omoguće. Onima koji to ne učine prijete kazne od 10.000 do 50.000 kuna, ističe u razgovoru za Hinu državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, a prenosi Index.

Novo pravo uređeno je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, a državna tajnica precizira kako je, prije nego što se krene u ostvarivanje ovog prava, važno imati u vidu uvjet staža propisan Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama koji vrijedi za određivanje naknade plaće za korištenje svih prava zaposlenih i samozaposlenih roditelja, pa tako i očinskog dopusta.

To je sada devet mjeseci kontinuirano, odnosno 12 mjeseci s prekidima kroz 24 mjeseca, neovisno o tome jesu li očevi zaposleni na određeno ili neodređeno vrijeme – kazala je.

Očevi koji se odluče koristiti dopust imat će plaću u visini svoje pune plaće, na isti način kako je ona određena za rodiljni dopust. Plaća je na trošak državnog proračuna, ne na trošak poslodavca.

Navela je i kako roditelji posvojene djece u ovom trenutku neće moći koristiti novo pravo, ali da se krenulo u izradu novog zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koji bi to mogao omogućiti.

Državna tajnica ističe i kako se od sutra isto tako povećava maksimalni iznos naknade plaće za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta, za drugih šest mjeseci ako to pravo koristi jedan roditelj ili prvih osam mjeseci ako koriste oba roditelja. Naknada se sa sadašnjih 5600 povećava na 7500 kuna. Za korištenja toga prava u polovini punog radnog vremena naknada plaće povećava se s 2328 kuna na 3685 kuna.

www.sjever.hr / www.index.hr
31.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.