Now Reading:
Koprivnički glazbeni paviljon u zelenoj boji – obilježen Međunarodni dan gastroshize
Full Article 1 minutes read

Koprivnički glazbeni paviljon u zelenoj boji – obilježen Međunarodni dan gastroshize

Kako bi se podigla svijest o gastroshizi, diljem svijeta je organizirano osvjetljenje raznih znamenitosti zelenom bojom 30. srpnja svake godine.

Osvijetljenim glazbenim paviljonom u gradskom parku, Koprivnica je među 33 hrvatska grada koji ove godine sudjeluju u obilježavanju ovog dana.
Gastroshiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe. Dijagnosticirati se može ultrazvukom u trudnoći, gdje se dijagnoza uzima kao konačna oko 16. tjedna jer je do tada prirodno da se organi još uvijek razvijaju izvan fetusa. Nakon poroda je potrebna barem jedna operacija. Trajanje bolničkog liječenja, tijek oporavka i konačne posljedice individualne su kod svakog djeteta.

Gastroshiza se javlja prosječno u 1 : 2 000 slučajeva, a uzrok je do dan danas nepoznat. Budućim roditeljima se svakako savjetuje umrežiti se s obiteljima koje su sve to već prošle, saznati imena njihovih liječnika i bolnicu u kojoj su se djeca liječila, nakon koliko dana su operirana te nakon koliko vremena su otpušteni kući. Nakon odabira bolnice, sve daljnje odluke dogovaraju se isključivo s liječnicima koji će se baviti djetetom.

www.sjever.hr/koprivnica.hr
31.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.