Now Reading:
Od danas nova pravila za vozače, pa i kazne – evo koje su promjene
Full Article 3 minutes read

Od danas nova pravila za vozače, pa i kazne – evo koje su promjene

Danas je na snagu stupio novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a detaljno ga je za N1 televiziju objasnio Josip Mataija, voditelj Službe cestovnog prometa MUP-a.

Novim odredbama, u osobna prijevozna sredstva ubrajaju se i romobili, segwayi te monocikli te za njih vrijedi pravilo, pa im tako maksimalna brzina može biti 25 km/h. Ako imaju električni motor, snaga mu može biti do 0,6 kilovata, ako je pak u pitanju onaj drugi motor, radni obujam ne smije mu biti veći od 25 kubičnih centimetara, prenosi jutarnji.hr.

Takva vozila smiju se kretati po biciklističkim stazama ili trakama, ali kako smo svjesni da istih nema svugdje, iznimno se mogu kretati i po površinama namijenjenima za kretanje pješaka i nogostupima – važno je, naravno, prilagoditi brzinu vozila s obzirom na pješake u prometu.

Kako nadalje prenosi jutarnji.hr, treća varijanta su prometnice na kojima je ograničenje brzine 50 km/h i manje, a to su prometnice koje se nalaze na županijskim, lokalnim i nerazvrstanim cestama. No, i ondje romobili mogu voziti samo pod sljedećim uvjetima – onaj tko gospodari cestom, treba od nas dobiti suglasnost, a takva prometnica morat će biti označena posebnim prometnim znakom da ostali vozači budu upozoreni kako se na toj prometnici mogu pojaviti i spomenuta osobna prijevozna sredstva. Radit će se o manjim prometnicama, nikako državnima.

Neće se moći voziti po prometnicama s više prometnih traka, za vozače koji to prekrše, kazna će biti 1000 kuna. A od 500 do 1000 kuna su kazne za prekršaje na prometnicama gdje je romobilima dozvoljeno prometovanje – objasnio je Mataija i ponovio da će policija morati davati suglasnost jedinicama lokalnih uprava koje odluče dozvoliti vožnju romobilima po dijelu cesta na svom području.

U novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama sad je uvedena i kaciga, a kazna za njezino nenošenje tijekom vožnje romobila iznosi 300 kuna.

Ne smiju se nositi niti slušalice na oba uha (to vrijedi i za vozače bicikla) – smijete imati slušalice, ali samo na jednome uhu.

Što se tiče biciklista i prijelaza preko zebre, voditelj Službe cestovnog prometa MUP-a rekao je:

– Pješački prijelaz služi samo za pješake, a sad smo to i dodatno pojasnili – ako biciklistička staza postoji i u sklopu je pješačkoga prijelaza, tad ne treba silaziti s bicikla. Ako se pak radi o klasičnome prijelazu, vozači moraju sići i gurati bicikl – za nepoštivanje ovih pravila kazna će biti 300 kuna.

Biciklisti moraju nositi i reflektirajući prsluk ili neku reflektirajuću materiju kad voze po mraku i moraju imati svjetla.

www.sjever.hr/www.jutarnji.hr
30.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.