Now Reading:
ŽUPANIJA PRIJATELJICA DJECE I MLADIH – Krapinsko – zagorska županija dodijelila ugovore Participativnog proračuna za mlade vrijedne više od 200 tisuća kuna
Full Article 3 minutes read

ŽUPANIJA PRIJATELJICA DJECE I MLADIH – Krapinsko – zagorska županija dodijelila ugovore Participativnog proračuna za mlade vrijedne više od 200 tisuća kuna

Krapinsko – zagorska županija ove je godine po prvi puta objavila Javni poziv za prijavu prijedloga za Participativni proračun za mlade, s ciljem podizanja kvalitete života mladih i poticanja mladih za preuzimanje i prakticiranje uloge aktivnog građanina u različitim dijelovima društvenog života i rješavanju pojedinih društvenih problema.

– Nakon tri godine uspješnog provođenja participativnog proračuna za djecu, jednostavno su se stekli uvjeti, odnosno dobro iskustvo na tom participativnom proračunu, i naša dugogodišnja praksa u radu s mladim ljudima dovela je do toga da napravimo još jedan iskorak upravo u vidu participativnog proračuna za mlade – istaknula je zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek prilikom dodjele ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na financiranje iz Participativnog proračuna za mlade.

Da su mladi u fokusu Krapinsko-zagorske županije dugi niz godina, govori u prilog činjenica da su neke inicijative i neki programi, koji su vezani za mlade i s mladima, upravo iz ove županije krenuli kao prvi ili među prvima u Republici Hrvatskoj. Tako je Županijski program djelovanja za mlade u KZŽ donijet prvi puta 2006. godine.

Prijedlog projektne aktivnosti mogli su podnijeti mladi od 15- 30 godina, grupe mladih, obrazovne ustanove, organizacije civilnog društva, ustanove socijalne skrbi koji pružaju socijalne usluge korisničkoj skupini mladih, savjeti mladih i jedinice lokalne samouprave.

– Ono što je karakteristika ovog javnog poziva je da mladi identificiraju potrebe u svojoj zajednici, napišu projekte i ocjenjuju ih, a na kraju realizacija tih projekata provest će se u suradnji s mladim ljudima naše županije. Krapinsko – zagorska županija predvidjela je sredstva u iznosu od 200.000 kuna, najmanji iznos potpore je 2.000 kuna, a najveći 20.000 kuna. Odlukom župana ukupno se financira 11 projekata u ukupnoj vrijednosti većoj nego što smo planirali, 214.922 kune – pojasnila je zamjenica Petek.

Sredstva su tako dodijeljena i Savjetu mladih Grada Donja Stubica, a u čije je ime Županiji zahvalio Luka Kuhta.

– U ime svih udruga i mjesnih tijela zahvaljujem se na pruženoj prilici za sudjelovanje na javnom natječaju te na ukazanom povjerenju. Vjerujem da ćemo sva vaša očekivanja ispuniti i opravdati. Veselim se ovako dobroj suradnji i u budućnosti – poručio je Luka.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako su ovim natječajem željeli aktivirati mlade ljude da se uključe u rad svoje zajednice, da sami procijene što im je potrebno, da oko svoje ideje privuku i okupe svoje prijatelje i tako daju doprinos mjestu u kojem žive, doprinos angažiranju mladih u zajednicu, ali i stvaranju uvjeta za mjesto i projekte oko kojih se mladi mogu okupljati.

– Ključno je da mladi ljudi ostanu živjeti na području Krapinsko-zagorske županije, da im omogućimo što bolje školovanje i dobro plaćeno radno mjesto kako bi ovdje stvorili svoju obitelj. Neposrednost, mladenačka dobrota i neiskvarenost koja nije kliše nego nešto što te nosi emocijama, je ono što nama treba. Mene posebno veseli to, kao i volja i želja da se promijeni situacija u sredini u kojoj živiš – zaključio je župan Kolar.

www.sjever.hr
29.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.