Now Reading:
Primjer provođenja kvalitetne politike usmjerene prema ljudima: Općina Lobor bespovratnim potporama mladim obiteljima olakšava kupnju prve nekretnine
Full Article 3 minutes read

Primjer provođenja kvalitetne politike usmjerene prema ljudima: Općina Lobor bespovratnim potporama mladim obiteljima olakšava kupnju prve nekretnine

S ciljem zadržavanja mladih obitelji na svom području, Općina Lobor ove je godine po prvi puta uvela novu demografsku mjeru. Riječ je o bespovratnim potporama za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji što će im, s obzirom na sve veće troškove života, sasvim sigurno biti vjetar u leđa pri donošenju odluke o kupnji kuće ili stana i doprinijeti ostanku mladih na području Lobora.

Ova mjera još je jedan dokaz kako Općina Lobor doista vodi brigu o svojim stanovnicima u koje ulaže od najmanjih nogu. Naime, kako naglašava načelnica Ljubica Jembrih, bespovratne potpore samo su jedna od niza demografskih mjera koje Općina provodi kako bi podigla kvalitetu života svih mještana te zadržala svoje stanovništvo.

-Svjesni problema s kojima se mladi suočavaju kada se žele osamostaliti i kupiti svoju prvu nekretninu, na ovaj im način želimo izaći ususret i potaknuti ih na taj velik životni korak. S obzirom na sve veće cijene nekretnina, ali i ostalih životnih troškova, te nesigurnosti s kojima se mladi nose, odlučili smo uvesti ovu sasvim novu mjeru i dodijeliti mladim obiteljima na našem području bespovratne potpore za rješavanje njihovog stambenog pitanja. Upravo je to jedan od najvećih problema koji mlade u Hrvatskoj muči – rekla je načelnica Jembrih.

Općina će tako sufinancirati kupnju ili izgradnju obiteljske kuće u iznosu od 50 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 30.000 kuna. Sufinancirat će i kamatu stambenih kredita za kupnju ili gradnju prve nekretnine ili rekonstrukciju obiteljske kuće u iznosu od 50 posto prihvatljivih troškova, odnosno u maksimalnom iznosu od 550 kuna mjesečno za maksimalno 5 godina otplate kredita te pružati financijsku pomoć za poboljšanje kvalitete stanovanja ulaganjem u rekonstrukciju obiteljskih kuća u iznosu od 50 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 20.000 kuna.

Lobor koji uz naknade za novorođenčad, sufinanciranje dječjeg vrtića, udžbenika i dodatnog školskog materijala za osnovnoškolce, financiranje prijevoza i sufinanciranje učeničkih domova za srednjoškolce te učeničke i studentske stipendije, sada dodjeljuje i bespovratne potpore za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji, dobar je primjer kako jedna, po veličini i broju stanovnika mala općina može provoditi kvalitetnu politiku usmjerenu prema onom najvažnijem – ljudima.

-Iako je ulaganje u infrastrukturu preduvjet za povećanje kvalitete života naših stanovnika što Općina Lobor prepoznaje, uzalud nam ceste i sva ostala infrastruktura, ako mladima ne pružamo mogućnost i podršku da ostaju u svom Loboru i ovdje osnuju obitelji jer na njima svijet ostaje – zaključila je Jembrih.

Na javni poziv koji je ovih dana objavljen na službenim web stranicama Općine Lobor mogu se prijaviti mlade obitelji kojima je ovo prva nekretnina. Zahtjevi se dostavljaju na adresu Jedinstvenog upravnog odjela Općine Lobor, Trg sv. Ane 26, 49253 Lobor najkasnije do 30. rujna ove godine. Obrasci za prijavu i detaljne informacije o javnom pozivu dostupne su na službenim web stranicama Općine.

www.sjever.hr
28.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.