Now Reading:
NIZ DEMOGRAFSKIH MJERA URODIO PLODOM U prvoj polovici godine u Lepoglavi rođeno 45 mališana, jedan je od rijetkih gradova u kojem se za vrtić ne čeka!
Full Article 2 minutes read

NIZ DEMOGRAFSKIH MJERA URODIO PLODOM U prvoj polovici godine u Lepoglavi rođeno 45 mališana, jedan je od rijetkih gradova u kojem se za vrtić ne čeka!

U prvoj polovici godine u Lepoglavi je rođeno 45 beba, a kako je poručio gradonačelnik Marijan Škvarić, riječ je o brojci kakvu već dugo nisu imali. S obzirom da Grad Lepoglava prati svoje stanovnike od najmanjih nogu, ovakav pozitivan demografski pomak znak je da su mlade obitelji prepoznale su potencijal i sadržaj koji Lepoglava nudi.

Naime, Grad financijski potpomaže roditeljima od rođenja djeteta, pa sve do fakulteta, zbog čega je gradonačelnik Škvarić u srijedu priredio prijem za drugu grupu novopečenih roditelja 21 mališana.

– Mogu izraziti jedno veliko zadovoljstvo što imamo već drugu grupu kojoj dijelimo potpore za novorođenčad. U ovoj grupi je 21 dijete, 11 dječaka i 10 djevojčica, u prvoj grupi bilo ih je 24, a ovakvu brojku od 45 djece u prvoj polovici godine već dugo nismo imali – rekao je Škvarić.

Osim naknada za novorođenčad u iznosu od 1.500 kuna za prvo, 2.000 kuna za drugo i 2.500 kuna za treće i svako sljedeće dijete, Grad Lepoglava svoje najmlađe stanovnike prati tijekom cijelog njihovog odrastanja.

-Nakon prve godine života sva djeca mogu se upisati u jasličku skupinu, a sa zadovoljstvom mogu reći da na području Grada Lepoglave nema listi čekanja. Sva djeca su upisana kako u jasličku skupinu, tako i u dječji vrtić. To smo omogućili izgradnjom novog vrtića, adaptacijom i proširenjem postojećeg i imat ćemo pet novih grupa – naglasio je Škvarić.

Svim osnovnoškolcima omogućen je produženi boravak, kao i u dječjem vrtiću, Grad im osigurava besplatne udžbenike, financira izvannastavne aktivnosti, a uz sve ovo, Lepoglava unazad nekoliko godina provodi i važnu demografsku mjeru – s 40.000 kuna sufinancira kupnju stana ili kuće mladim obiteljima na svom području.

-Pokrenuli smo i program POS-a, pa vjerujem da ćemo kroz godinu dana imati 10-ak novih stanova. Lepoglava je gradić koji ima potencijala za gospodarstvo, daje krov nad glavom, mogućnost za bavljenje sportom, kulturom i ima sve sadržaje koje ovakav grad treba imati – zaključio je gradonačelnik.

Jedna od roditelja kojima je u srijedu uručena naknada je Ivana Sviben kojoj je ovo četvrta beba. Prema njezinim riječima, život s malom djecom u Lepoglavi je dobar, a ova potpora itekako im puno znači.

– Uz sve što se događa, svaka pomoć dobro dođe. Lijepo od gradonačelnika i Grada što nam na taj način pomažu – rekla je Sviben.

tklopotan / www.sjever.hr
28.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.