Now Reading:
NIZ DEMOGRAFSKIH MJERA URODIO PLODOM U prvoj polovici godine u Lepoglavi rođeno 45 mališana, jedan je od rijetkih gradova u kojem se za vrtić ne čeka!
Full Article 2 minutes read

NIZ DEMOGRAFSKIH MJERA URODIO PLODOM U prvoj polovici godine u Lepoglavi rođeno 45 mališana, jedan je od rijetkih gradova u kojem se za vrtić ne čeka!

U prvoj polovici godine u Lepoglavi je rođeno 45 beba, a kako je poručio gradonačelnik Marijan Škvarić, riječ je o brojci kakvu već dugo nisu imali. S obzirom da Grad Lepoglava prati svoje stanovnike od najmanjih nogu, ovakav pozitivan demografski pomak znak je da su mlade obitelji prepoznale su potencijal i sadržaj koji Lepoglava nudi.

Naime, Grad financijski potpomaže roditeljima od rođenja djeteta, pa sve do fakulteta, zbog čega je gradonačelnik Škvarić u srijedu priredio prijem za drugu grupu novopečenih roditelja 21 mališana.

– Mogu izraziti jedno veliko zadovoljstvo što imamo već drugu grupu kojoj dijelimo potpore za novorođenčad. U ovoj grupi je 21 dijete, 11 dječaka i 10 djevojčica, u prvoj grupi bilo ih je 24, a ovakvu brojku od 45 djece u prvoj polovici godine već dugo nismo imali – rekao je Škvarić.

Osim naknada za novorođenčad u iznosu od 1.500 kuna za prvo, 2.000 kuna za drugo i 2.500 kuna za treće i svako sljedeće dijete, Grad Lepoglava svoje najmlađe stanovnike prati tijekom cijelog njihovog odrastanja.

-Nakon prve godine života sva djeca mogu se upisati u jasličku skupinu, a sa zadovoljstvom mogu reći da na području Grada Lepoglave nema listi čekanja. Sva djeca su upisana kako u jasličku skupinu, tako i u dječji vrtić. To smo omogućili izgradnjom novog vrtića, adaptacijom i proširenjem postojećeg i imat ćemo pet novih grupa – naglasio je Škvarić.

Svim osnovnoškolcima omogućen je produženi boravak, kao i u dječjem vrtiću, Grad im osigurava besplatne udžbenike, financira izvannastavne aktivnosti, a uz sve ovo, Lepoglava unazad nekoliko godina provodi i važnu demografsku mjeru – s 40.000 kuna sufinancira kupnju stana ili kuće mladim obiteljima na svom području.

-Pokrenuli smo i program POS-a, pa vjerujem da ćemo kroz godinu dana imati 10-ak novih stanova. Lepoglava je gradić koji ima potencijala za gospodarstvo, daje krov nad glavom, mogućnost za bavljenje sportom, kulturom i ima sve sadržaje koje ovakav grad treba imati – zaključio je gradonačelnik.

Jedna od roditelja kojima je u srijedu uručena naknada je Ivana Sviben kojoj je ovo četvrta beba. Prema njezinim riječima, život s malom djecom u Lepoglavi je dobar, a ova potpora itekako im puno znači.

– Uz sve što se događa, svaka pomoć dobro dođe. Lijepo od gradonačelnika i Grada što nam na taj način pomažu – rekla je Sviben.

tklopotan / www.sjever.hr
28.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.