Now Reading:
NAJAVLJENE 52. BAROKNE VEČERI: 14 dana, 35 koncerata u šest županija i novitet za ljubitelje irske glazbe i plesa – „Irish corner”
Full Article 4 minutes read

NAJAVLJENE 52. BAROKNE VEČERI: 14 dana, 35 koncerata u šest županija i novitet za ljubitelje irske glazbe i plesa – „Irish corner”

Najstariji i najveći festival barokne glazbe u Europi, Varaždinske barokne večeri ove se godine vraćaju u svom 52. izdanju. Održat će se od 23. rujna do 9. listopada, a u 14 dana građani će uživati u ukupno 35 koncerata. Varaždinske barokne večeri ove će se godine, osim u gradovima i mjestima diljem Varaždinske županije održavati u čak šest županija, a bogat program koji će ove godine, zahvaljujući zemlji partneru Irskoj donijeti i jedan novitet – „Irish corner” najavljen je u četvrtak.

Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin pojasnio je kako će se koncerti održati u 15 gradova i mjesta, između ostalog i u Varaždinskim Toplicama u kojima se koncerti najduže održavaju, gotovo punih 29 godina.

-Ove godine u sufinanciranju i suorganizaciji Varaždinskih baroknih večeri sudjelovalo je 5 država. U najvećem dijelu to je zemlja partner Republika Irska, zatim su tu IzraelPortugal koji će sa svojim sudjelovanjem financirati svoje umjetnike, Mađarska koja će sudjelovati financijski i sa svojim glazbenicima na velikom projektu Muka po Mateju s našim zborom Chorus angelicus, a turski institut sudjelovao je u operi i ansamblu, to će biti iznenađenje s popratnim sadržajima – rekao je Rojnik.

Već tradicionalno, prije Baroknim večeri bit će otvorena i izložba cvijeća u Varaždinu, a kako je najavio Rojnik, novitet ovogodišnjeg festivala je irska priča. Naime, bit će upriličen „Irish corner” koji će posjetiteljima nuditi irsku gastronomiju i kuhinju, a moći će uživati i u irskoj glazbi i plesu.

Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri najavio je kako već na samo otvorenje stiže irski barokni orkestar kao perjanica barokne glazbe.

– Doći će nam i orkestar mladih iz Irske, točno tjedan dana nakon otvaranja i oni će nam predstaviti kako se njeguje barokna glazba u Irskoj već od prvog razreda srednje škole, a imaju već mogućnost svirati autentične instrumente već od malih nogu – rekao je Bobić.

Na ovogodišnjem festivalu nastavlja se i suradnja s Glazbenom školom, pa će na kraju Baroknih večeri biti održan i tradicionalan koncert najboljih varaždinskih mladih glazbenika.

-Kultura je opstojnost jedne nacije i bez nje nema napretka i budućnosti i drago mi je što smo ove godine uspjeli ostvariti jedan ovakav impozantan program. Vjerujem da će Grad Varaždin biti i kulturna prijestolnica Hrvatske, ne samo barokna. Barokne večeri su festival koji u Hrvatskoj ima jedini pravi koncept, dugotrajan i nezamjenjiv te kao tak prepoznat u svjetskim krugovima – zaključio je Bobić.

Podršku Varaždinskim baroknim večerima već tradicionalno daje i Varaždinska županija, a zamjenica župana Silvija Zagorec naglasila je kako će brend Grada i Županije i ubuduće podupirati.

-Ovogodišnje Varaždinske barokne večeri bit će značajne, dobre i kvalitetne. Želim staviti naglasak na riječ kvaliteta jer nešto što traje već više od pola stoljeća zasigurno je kvalitetan projekt. Jedno je postići kvalitetu, ali ju je teže zadržati, a upravo ovi ljudi kontinuirano ulažu puno snage i energije da bi se postigla i zadržala kvaliteta – rekla je Zagorec.

S obzirom da Varaždinska županija stavlja naglasak na izvrsnost i obrazovanje koje je jedno od njezinih prioritetnih područja, ove godine u Atriju će ugostiti barokni orkestar Muzičke akademije, mlade i nadarene studente iz četiri muzičke akademije.

-Želimo poslati poruku mladim ljudima da je bitno ulagati u sebe, bitno je obrazovati se i poticati izvrsnost. Vjerujem da će posjetitelji zaista uživati u prekrasnoj glazbenoj poslastici i iz Varaždinske županije otići s prekrasnim dojmovima – zaključila je Zagorec.

Gradonačelnik Neven Bosilj naglasio je kako Varaždince i građane Varaždinske županije i ove godine očekuju spektakularni koncerti.

– Uz Irsku zemlju partnera, u sufinanciranju ovog velikog projekta sudjelovale su i druge zemlje, a mislim da je najveće iznenađenje da ćemo nakon dugo godina imati operu. Vjerujem da će glazbeni sladokusci doći na svoje – kazao je Bosilj pozvavši sve sugrađane da dođu na koncerte.

Ovogodišnja zemlja partner je Republika Irska, a irski veleposlanik Nj. E. Ruaidhri Mark Dowling istaknuo je zadovoljstvo što će neki od njihovih ponajboljih glazbenika i glazbenih skupina nastupiti na festivalu.

– Jedna od stvari koje Irska i Hrvatska dijele je velika ljubav prema glazbi i glazbena tradicija. Zadovoljan sam što će irski ples i irska tradicionalna glazba kao dio našeg nasljeđa na kojeg smo ponosni biti predstavljene u irskom kutku – rekao je Dowling.

tklopotan / www.sjever.hr
28.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.