Now Reading:
Međunarodni tjedan dojenja – Patronažne sestre diljem Zagorja organiziraju aktivnosti s ciljem promocije važnosti dojenja
Full Article 3 minutes read

Međunarodni tjedan dojenja – Patronažne sestre diljem Zagorja organiziraju aktivnosti s ciljem promocije važnosti dojenja

Međunarodni tjedan dojenja i ove se godine obilježava u prvom tjednu kolovoza. Obilježavaju ga i patronažne sestre, a sve s ciljem promocije dojenja u zajednici i važnosti zajedničkog rada na zaštiti, promociji i poticanju dojenja.

Rodilišta imaju ključnu ulogu u promicanju dojenja. Sa ponosom možemo reći da je rodilište u Općoj bolnici Zabok „Prijatelj djece“ u svakom smislu te riječi, a dosadašnje aktivnosti provođene kroz programe SZO i UNICEF-a urodile su značajnim pomakom u pogledu promocije dojenja. Rezultat je to dugotrajnih napora i ulaganja u opremu i edukaciju kako bi se osigurali optimalni uvjeti za majke i djecu – poručuju iz Krapinsko – zagorske županije.

Osim rodilišta, veliku odgovornost za promicanje dojenja imaju ne samo pedijatri, nego i svi zdravstveni djelatnici koji skrbe o zdravlju majki i djece, uključujući i medicinske sestre te patronažne sestre koje su podrška majkama po izlasku iz rodilišta.

U Krapinsko-zagorskoj županiji suradnja između zdravstvenih radnika u bolnici, pedijatara i patronažnih sestara je na zavidnom nivou što je urodilo, u prvom redu velikim odazivom na besplatne tečajeve za trudnice koje organiziraju Dom zdravlja KZŽ i Opća bolnica Zabok i bolnici hrvatskih veterana.

Županija podržava i promiče dojenje, te je u tom cilju osnovala i Koordinacijski tim za promicanje dojenja, sa zadaćom poticanja i koordiniranja aktivnosti usmjerenih promicanju dojenja općenito, kao i osiguranja edukacije zdravstvenih radnika, trudnica i roditelja, volontera i predstavnika organizacija civilnog društva, poticanja rada grupa za potporu dojenju i drugih aktivnosti u lokalnoj zajednici kao „Zajednici – prijatelju dojenja“, sukladno Programu za zaštitu i promicanje dojenja od 2015. do 2016. godine.

Svi napori i sve aktivnosti usmjerene su jednom cilju, a to je osvijestiti činjenicu da gotovo sve žene mogu dojiti, ako su im osigurane informacije, podrška obitelji, zdravstvenog sustava i društva u cjelini.

Međunarodni tjedan dojenja u KZŽ patronažne će sestre obilježiti nizom aktivnosti:

Patronaža Klanjec

4. kolovoza u 9 sati – druženje Grupe za potporu dojenja sa svima koji pozdravljaju dojenje, bivše i buduće dojilje. Druženju u Klanjcu pridružit će se majke dojilje sa svojom djecom iz Zagorskih sela, Kumrovca i Tuhlja. Druženje će se održati u Parku kod kuće Klanjec, A. Augustinčića 1. U slučaju lošeg vremena druženje će biti na Dječjem odjelu Gradske knjižnice.

Patronaža Krapina

3. kolovoza od 9 do 11 sati – druženje članica Grupe za potporu dojenja u Gradskom parku Krapina

Patronaža Pregrada

– obilazak majki koje doje dulje od godinu dana, uređenje panoa po ambulantama i uređenje sadržaja na društvenim mrežama

Patronaža Stubica

2. kolovoza od 10 do 12 sati – druženje mama i beba u parku u Gornjoj Stubici

Patronaža Zlatar

2. kolovoza u 9 sati u Parku hrvatske mladeži sastanak članica Grupa za potporu dojenja i predavanje na temu „Dojenje- temelj za život“

www.sjever.hr
28.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.