Now Reading:
JOŠ JEDNA PETICIJA U IVANCU, OVAJ PUT PROTIV KAMENOLOMA „Ne dopustimo pretvaranje Ivanečke Željeznice u Očuru!”
Full Article 4 minutes read

JOŠ JEDNA PETICIJA U IVANCU, OVAJ PUT PROTIV KAMENOLOMA „Ne dopustimo pretvaranje Ivanečke Željeznice u Očuru!”

Na zahtjev građana i uz najavljenu potporu svih opcija koje djeluju u Gradskom vijeću, Grad Ivanec nakon 15. kolovoza na cijelom svom administrativnom području pokreće potpisivanje peticije protiv otvaranja kamenoloma Siljevec na području Općine Budinščina u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Kamenolom 600 m od granice s Gradom Ivancem

Riječ je o kamenolomu za eksploataciju tehničko-građevnog kamena, koji je samo 600 metara udaljen od granice s Gradom Ivancem i kilometar od prvih kuća na ivanečkoj strani.

Budući da je transport teških tereta predviđen ivanečkim područjem (županijskom cestom kroz Suhu Željeznicu) te zbog činjenice da bi otvaranje kamenoloma potpuno uništilo sav život u Ivanečkoj Željeznici i pretvorilo je u novu Očuru, Grad i građani će od nadležnog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja zahtijevati stopiranje ovoga projekta.

Potporu za njegovo zaustavljanje zatražit će i od Varaždinske županije, koja ovdje ima što reći u kontekstu činjenice da bi se kamionski promet trebao odvijati cestom koja je pod nadležnošću ŽUC-a, objavljeno je na internetskoj stranici Grada Ivanca.

Da se i ne govori o tome da je cijelo to područje u obuhvatu Nature 2000 te da je i Krapinsko-zagorska županija potpisnica Sporazuma o proglašenju Ivančice regionalnim Parkom prirode pa se i s tog aspekta postavlja pitanje kako se kamenolom uklapa u zaštićeno parkovno (i turističko) područje?

Građani revoltirani

To je glavni zaključak koji je na prijedlog gradonačelnika Milorada Batinića na Zboru, održanom u srijedu u društvenom domu u Ivanečkoj Željeznici, podržalo više od 50 okupljenih građana Željeznice, ali i Prigorca, Margečana, Stažnjevca i okolnih mjesta, koji su iznimno revoltirani planovima otvaranja kamenoloma.

-Činjenica je, na žalost, i to da su zakonske procedure i protokoli takvi da – iako je riječ o postrojenju u neposrednoj blizini granice s Gradom Ivancem i čije bi se negativne posljedice najviše odrazile na građane ivanečkog područja – resorno ministarstvo nema obvezu o postupcima koje provodi obavijestiti Grad Ivanec, iako bi to bilo korektno, niti pak je Grad bio stranka u ovome postupku – obrazložio je Batinić.

Kamenolom na 44 hektara? „Rana“ koje neće zarasti!

Daljnje informacije koje je gradonačelnik o tome u nastavku iznio svjedoče da je postupak od strane ministarstva, za razliku od nekih drugih postupaka ovakve vrste, u ovom slučaju išao razmjerno brzo.
Pa je tako već 2021. godine resorno ministarstvo donijelo rješenje kojim je zagrebačkoj tvrtki Geomin odobrilo površinu istražnog prostora od skoro 44 hektara, što je, kazao je Batinić, ogromna „rana“ u prirodi koja, ako se jednom otvori, neće zacijeliti nikad.
Upoznao je nazočne i s time što proceduralno dalje slijedi (izrada utjecaja Studije na okoliš, rasprava o njoj, donošenje rješenja o prihvatljivosti zahvata, izrada projekata, lokacijska dozvola, sklapanje ugovora o koncesiji i početak radova).
S obzirom na važnost problematike, gradske službe zadužene su da ovu tematiku prate na dnevnoj bazi, kako bi Grad pravodobno mogao u daljnjim postupcima mogao reagirati gdje god i kad god to bude moguće.

Na volju građana nitko se ne bi smio oglušiti

Sudeći po brzini postupka, očito je, kazao je gradonačelnik, da država ima namjeru izdati koncesiju za otvaranje kamenoloma. Iako su, realno gledajući, stvari oko otvaranja kamenoloma otišle daleko i teško će se spriječiti, smatra da se građani i Grad trebaju usprotiviti takvim planovima:
-Nitko među nama nije za kamenolom, svi smo na istoj strani! Pogledajte koliko vas se ovdje okupilo! Peticijom ćemo poslati jasno poruku o volji građana i na nju se nitko ne bi smio oglušiti. Oni koji donose takve odluke trebaju znati na koji i kakav će se način one odraziti na vaše život – poručio je Batinić.

Cijeli članak možete pročitati na www.ivanec.hr

www.sjever.hr/ivanec.hr

Input your search keywords and press Enter.