Now Reading:
I župani Kolar, Koren i Stričak na otvorenju Pelješkog mosta: Ostvarenje višestoljetnog sna spajanja sjevera i juga Hrvatske
Full Article 2 minutes read

I župani Kolar, Koren i Stričak na otvorenju Pelješkog mosta: Ostvarenje višestoljetnog sna spajanja sjevera i juga Hrvatske

Izgrađen u 1277 dana, dugačak 2404 metra, visok 55 metara – Pelješki most – ostvarenje je hrvatskog sna koji su mnogi sanjali 25 do 30 godina. U sam most je ugrađeno 65.727 tona čelika, 70.000 kubnih metara betona i 19,5 tisuća tona armature. Most je integralne hibridne konstrukcije s 13 raspona, od kojih je pet glavnih (centralnih) raspona duljine 285 metara, šest centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra te dvije trake zajedno sa zaustavnom trakom koja će služiti za održavanja mosta. Riječ je o najvećem hrvatskom infrastrukturnom projektu financiranom iz EU fondova s bespovratnih 357 milijuna eura (85 posto troškova).

Njegovom izgradnjom jug Hrvatske napokon je spojen s maticom zemljom. Na samom svečanom otvorenju uz cijeli državni vrh na čelu s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem i predsjednikom RH Zoranom Milanovićem, te brojne uzvanike, prisustvovali su i župani sa sjevera Hrvatske, krapinsko-zagorski Željko Kolar, koprivničko-križevački Darko Koren i varaždinski Anđelko Stričak.

– Otvorenjem Pelješkog mosta ostvario se višestoljetni san spajanja sjevera i juga Hrvatske! Neka ovaj povijesni trenutak u kojem osjećamo ponos i zahvalnost bude zalog za jedinstvo naše domovine i put prema još većem razvoju i boljitku Hrvatske – poručio je župan Koren.

– Pelješki most simbol je snage i zajedništva našeg naroda. Dugo smo čekali na njegovo otvorenje čiji prometni značaj je nemjerljiv za jug Hrvatske. Most je to koji povezuje i koji je spojio san mnogih generacija – izjavio je župan Stričak.

Uz Pelješki most u promet je pušteno i 25, od ukupno 33 kilometra pristupnih cesta, najvećim dijelom na Pelješcu. Preostalih osam kilometara obilaznice Stona i spoja na državnu cestu D8 trebalo bi biti gotovo do kraja ove godine.

www.sjever.hr
27.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.