Now Reading:
POTPISAN UGOVOR U Gradu Čakovcu uvodi se novi sustav digitalnog praćenja financiranja sporta
Full Article 3 minutes read

POTPISAN UGOVOR U Gradu Čakovcu uvodi se novi sustav digitalnog praćenja financiranja sporta

Sportski klubovi u gradu Čakovcu odsad će sva namjenska sredstva koja preko Zajednice sportskih udruga Čakovca dobivaju iz gradskog proračuna moći pravdati brže i jednostavnije digitalnim putem.

Time će se, istaknula je danas Ljerka Cividini, gradonačelnica Čakovca, ne samo olakšati rad sportskih klubova u gradu, već i dodatno podignuti transparentnost trošenja javnih sredstava. Čakovečka gradonačelnica je u utorak potpisala ugovor o korištenju digitalne aplikacije SOM sport koju je zagrebačka tvrtka Fortis Labor razvila iz EU fondova i implementirala u više od 20 županija, općina i gradova diljem Hrvatske.

-Ovim sustavom šaljemo u prošlost sve one silne fascikle i registratore, papirologiju koja se morala slati iz klubova u sportsku zajednicu i onda nama u gradsku upravu. Sad će biti dovoljno kroz par klikova namjenski pravdati sredstva za ono što klubovi dobivaju od svakog građanina, jer to je javni novac. U svakom trenutku će svaki klub, tajnik, pročelnik, pa i ja znati koliko je kojem klubu isplaćeno sredstava, koliko se do sada opravdalo, koliko mu je namijenjeno, ali i za koju stavku. Kada se taj sustav uhoda, plan je i želja da se sve objavljuje javno na internetu i da se vidi koliko ulažemo u sport, prvenstveno u mlade i našu djecu – rekla je Cividini i podsjetila kako se godišnje iz proračuna Grada Čakovca za sport uplaćuje oko 10 milijuna kuna.

Direktor tvrtke Fortis Labor Lorenzo Gašparić objasnio je kako je SOM sport u potpunosti hrvatski proizvod razvijen sredstvima iz EU fondova.

-Sustav je vrlo jednostavan, prilagođen svima, a u dogovoru sa sportskom zajednicom za predstavnike klubova organizirat ćemo i edukaciju na kojoj će, pokazuje nam iskustvo iz drugih gradova, brzo sve shvatiti. Također kroz ovaj sustav klubovi će moći lakše naplaćivati mjesečne članarine, dakle i tu će imati jednostavniju i bolju naplatu, ali će i trenere maknuti iz sustava naplate i omogućiti im da se bave prvenstveno treninzima i radom s mladima – kazao je Gašparić. SOM sport inače je dosad implementiran između ostalog u Karlovačkoj županiji, Ličko – senjskoj, gradovima Karlovcu, Bjelovaru, Sisku, Supetru, Svetoj Nedjelji i Rovinju.

Spomenimo kako će potpuna primjena nove aplikacije početi s Javnim pozivom za zadovoljavanje potreba u sportu u 2023. godini, a gradonačelnica Cividini najavila je uskoro i nove digitalne mogućnosti ne samo za sportaše, već i ostale udruge, kao i za sve građane. Namjera Grada Čakovca je, kazala je, olakšati svim građanima svakodnevne birokratske poslove te pojednostaviti komunikaciju s Gradskom upravom.

www.sjever.hr
26.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.