Now Reading:
HŽPP odgovorio o linijama (i ukidanju) vlakova: U novom voznom redu dva grada bit će povezana s 28 vlakova kao što su i u važećem voznom redu
Full Article 3 minutes read

HŽPP odgovorio o linijama (i ukidanju) vlakova: U novom voznom redu dva grada bit će povezana s 28 vlakova kao što su i u važećem voznom redu

vlak

Nedavno smo objavili tekst o dopisu jedne čitateljice koja se žali na lošu povezanost Zagreba i Zagorja vlakom. Na članak pod naslovom „Ukida se još jedan vlak na relaciji Zagreb-Zabok? Radnici koji rade do 17 sati, vlak moraju čekati do 19.25!! Na ponekim linijama presjeda se i do dva puta!“ reagirali su iz HŽ Putničkog prijevoza. Njihov dopis prenosimo u cijelosti.

„Ovim putem molimo da ispravite netočne informacije koje se navode u tekstu.

HŽPP u prijedlogu novog voznog reda 2022/2023. nije ukinuo niti jedan vlak na relaciji Zagreb GK – Zabok – Zagreb GK. U novom voznom redu dva grada bit će povezana s 28 vlakova kao što su i u važećem voznom redu.

U tekstu se navodi da je ukinut večernji vlak na relaciji Zagreb – Zabok koji polazi u 21.37 sati što nije točno. Radi se o vlaku br. 3020 koji će u novom voznom redu iz Zagreba polaziti u 21.43 sati.

Nije točna informacija da dio vlakova polazi tek iz Zaprešića te da putnici koji iz Zagreba putuju prema Zaboku moraju presjedati u Zaprešiću. Tehnološki proces izvršenja voznog reda izrađen je tako da kod dva vlaka 8056 i 8060 vlakovi iz Zagreb GK polaze u dvostrukom sastavu 8056/3066 i 8060/3068 što znači da je jedan vlak u funkciji gradsko-prigradskog prijevoza (Zagreb – Savski Marof/Harmica), a drugi u funkciji regionalnog prijevoza (Zagreb – Zabok). Dakle ta dva vlaka se fizički razdvajaju u Zaprešiću, a putnici ne presjedaju. Navedeni vlakovi do Zaprešića voze pod brojem 8056 i 8060. Garniture su označene sa relacijama putovanja i vlakopratno osoblje je u njima da dodatno informira putnike.

Također, takva ista situacija je s jutarnjim vlakom br. 3052 koji iz Zagreba polazi u 7.32 sati. Naime, vlakovi 8014 (Dugo Selo – Zagreb – Harmica) i 3052 (Zaprešić – Zabok) u novom voznom redu vozit će spojeni pod brojem vlaka 8014 od Zagreb GK (polazit će u 7.41) do Zaprešića, gdje se razdvajaju te vlak 8014 nastavlja vožnju prema Harmici, a vlak 3052 nastavlja vožnju prema Zaboku, nema presjedanja putnika.

Radnici koji rade u Zaboku do 17 sati mogu koristiti vlak br. 3069 koji iz Zaboka polazi u važećem voznom redu polazi u 17.48, a u novom voznom redu će polaziti u 17.55 sati, a radi se također o izravnom vlaku.

Zaključno, svi vlakovi na relaciji Zagreb – Zabok – Zagreb su izravni vlakovi te putnici u važećem voznom redu mogu koristiti 28 vlakova, a jednako toliko će moći koristiti i u novom voznom redu. Nabavom dodatnih novih vlakova povećavat će se frekvencija vlakova između navedena dva grada, a moći će se i pojačati postojeći prijevozni kapaciteti“, stoji u dopisu Mihaele Tomurad Sušac, glasnogovornice Ured Uprave HŽ Putničkog prijevoza.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
26.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.