Now Reading:
Sjever Hrvatske uspješno odolijeva negativnim demografskim trendovima: svih pet županija prema broju novorođenih u hrvatskom vrhu
Full Article 4 minutes read

Sjever Hrvatske uspješno odolijeva negativnim demografskim trendovima: svih pet županija prema broju novorođenih u hrvatskom vrhu

Prema analizi portala Župan.hr, lani je rođeno 663 beba više nego godinu prije, a iako sve županije, kao i godinu prije bilježe negativan prirodan prirast, čini se da se sjeverne županije poprilično uspješno borbe protiv negativnih demografskih trendova.

Međimurska županija imala je najmanju stopu prirodnog prirasta, te najbolji vitalni indeks i stopu nataliteta, a prema trendu pada prirodnog prirasta najbolja je bila Krapinsko-zagorska županija.

Kako piše Župan.hr, nakon pada broja rođene djece u 2019. godini, u posljednje dvije godine bilježi se porast rođenih, pa je tako lani u 12 županija zabilježen veći broj rođenih, dok je u jednoj broj bio nepromijenjen.

Najmanji negativan prirodni prirast imala je Međimurska županija (-331), a najmanji trend pada prirodnog prirasta na godišnjoj razini Krapinsko-zagorska županija (-5), a potom i Međimurska županija (-95) koja je zauzela visoko treće mjesto.

Najveći broj rođenih beba, nakon Splitsko-dalmatinske županije (4.211) imala je Zagrebačka županija (2.830), a najveći broj rođenih beba na godišnjoj razini, prema relativnom pokazatelju, nakon Ličko-senjske županije (7,34 posto) imala je Varaždinska (6,42 posto).

Prema stopi nataliteta, prvo mjesto u Hrvatskoj zauzima Međimurska županija (10,66), a na petom mjestu našla se još jedna županija sa sjevera Hrvatske, Koprivničko-križevačka sa stopom od 9,57.

Prema ovim pokazateljima vidljivo je da županije sa sjevera Hrvatske uspješno odolijevaju negativnim demografskim trendovima. Tako je Međimurska županija jedna od rijetkih uključenih u brigu o predškolskom obrazovanju. Naime, ona sufinancira projekt „Prvi korak” čiji je cilj integracija djece s teškoćama u razvoju u predškolske ustanove, a uz asistente u vrtiću, podupire i rad darovitih vrtićaraca. Županija sufinancira i boravak roditelja s djetetom u bolnici u iznosu od 50 posto.

Kroz FEAD sufinancira troškove školske prehrane, osigurava se oprema i prostor za produženi boravak učenika, podmiruju se i svi režijski troškovi, kao i didaktički materijal. To izravno utječe na smanjenje cijene produženog boravka koju plaćaju roditelji i općina, odnosno grad.

U učeničkim domovima pokriva se pola cijene smještaja za učenike. Prijevoz je za sve učenike srednjih škola besplatan jer razliku do pune cijene pokriva Županija, a troškovi prijevoza pokrivaju se i onim srednjoškolcima koji na to nemaju pravo zbog udaljenosti. Studentima se jednom godišnje isplaćuje financijska potpora koja je ove godine povećana na 800 kuna.

U suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom dodjeljuju se stipendije za deficitarna obrtnička zanimanja i za to Županija osigurava 71.000 kuna. Za djecu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koja se školuju u srednjim školama osigurana je mjesečna stipendija od 300 kuna, svoj djeci s teškoćama osigurana je podrška, od vrtića, preko osnovne i srednje škole pa do fakulteta, a novčano se nagrađuju i najbolji studenti. U srednjim školama organiziraju se centri izvrsnosti za pojedina područja znanosti i umjetnosti, a podupire se i rad s darovitom djecom u vrtićima.

U vodećih pet županija po rastu broja rođenih beba u 2021. godini bila je Varaždinska županija koja o svojim stanovnicima brine od najmanjih nogu. Tako Županija osigurava poklon za novorođenčad, učenicima i studentima osigurava stipendije te nagrađuje i ulaže izvrsnost.

Ove je godine tako dodijeljeno 65 novih stipendija, a iznosi, kako za učeničke, tako i studentske su povećani. Od ove godine stipendije automatizmom dobivati i učenici srednjih škola koji su na međunarodnim natjecanjima osvojili prvu, drugu ili treću nagradu te učenik koji je izabran za najboljeg učenika završnih razreda srednjih škola.

Jedna od najznačajnijih investicija u sjevernoj Hrvatskoj je obnova dvorca Opeka, budućeg Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi. Medicinska škola Varaždin imenovana je pak regionalnim centrom kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija. Ove je godine u Srednjoj školi Ludbreg otvoren Strukovni centar izvrsnosti iz strojarstva, a ukupno ih je uz taj još 11.

Varaždinska županija osigurava besplatnu prehranu za 994 učenika iz 33 osnovne škole kojima je osnivač, a osim tog projekta koji se odnosi na djecu u riziku od siromaštva, iz svog proračuna osigurava dodatnih 2,3 milijuna kuna čime financira besplatnu prehranu za sve učenike koji ostvaruju pravo na dječji doplatak. Za sufinanciranje prehrane učenika srednjih škola koji su u riziku od siromaštva ove godine osigurala je 120 tisuća kuna.

Cjelodnevni boravak provodi se u 22 osnovne škole kojima je osnivač, a za prijevoz učenika osnovnih škola izdvaja 7,3 milijuna kuna. S ciljem poticanja medicinskog osoblja i njihovog zadržavanja na svom području Županija subvencionira kamate na stambene kredite za što ove godine planira izdvojiti 400.000 kuna.

www.sjever.hr / zupan.hr
25.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.