Now Reading:
NAKON DESETLJEĆA ČEKANJA Otvara se Pelješki most, varaždinski branitelji prvi će proći njime
Full Article 2 minutes read

NAKON DESETLJEĆA ČEKANJA Otvara se Pelješki most, varaždinski branitelji prvi će proći njime

Pred nama je dan koji će Hrvatska zauvijek pamtiti – nakon desetljeća čekanja u utorak se otvara 2.404 metra dug Pelješki most, najveći hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz EU-ovih fondova.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta 420 milijuna eura od čega je EU sufinancirao 330 milijuna eura ili 78,5 posto.

Velika fešta otvorenja trajat će cijeli dan i to s obje strane mosta, piše jutarnji.hr. Program otvorenja koji režira iskusni redatelj Krešimir Dolenčić, počet će u osam sati ujutro u Brijesti, dok će se s druge strane, u Komarni, održati večernji dio programa koji počinje u 20.15 sati i trebao bi trajati oko sat i pol, a izravno će ga prenositi HRT.

Tijekom tog glazbeno-scenskog spektakla kraćim govorima obratit će se sedam govornika – župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, potpredsjednica EK Dubravka Šuica, video porukom kineski premijer Li Keqiang, zatim premijer Andrej Plenković, šef Sabora Gordan Jandroković i na kraju predsjednik države Zoran Milanović.

Program će biti doista bogat pa će se tako održati utrka, maraton lađa, kulturno-umjetnički nastupi, a svečanost otvorenja završit će velikim vatrometom. Tijekom vatrometa mostom će proći Rimčeva Nevera koja će se susresti s automobilom trostrukog europskog prvaka Nike Pulića koji će krenuti s druge strane mosta. Inače, redovan promet Pelješkim mostom krenut će od ponoći, piše jutarnji.hr.

Vrijedi svakako istaknuti kako će zapravo varaždinski branitelji u 7 sati prvi proći Pelješkim mostom, kako ističu s ponosom, ali i vojničkom suzom u oku, u mislima i u srcu zajedno sa svim svojim suborcima koji su sanjali taj dan. Podsjetimo, riječ je o četvorici hrvatskih branitelja, veterana, časnika i dočasnika HV-a u mirovini, a to su Nenad Kamenar, Božidar Sambolec, Miljenko Varga i Krasnodar Špoljarić koji su se prije mjesec dana uputili pješke na put dugačak više od 1.100 kilometara – od grada Vukovara pa sve do Pelješkog mosta, kako bi na taj način obilježili ovaj veliki dan.

screenshot/youtube
www.sjever.hr/jutarnji.hr
25.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.