Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija dodijelila potpore za očuvanje pčelinjeg fonda u iznosu 192 tisuće kuna; Predstavljena i prva pakiranja Zagorskog bagremovog meda
Full Article 3 minutes read

Krapinsko-zagorska županija dodijelila potpore za očuvanje pčelinjeg fonda u iznosu 192 tisuće kuna; Predstavljena i prva pakiranja Zagorskog bagremovog meda

U ponedjeljak je u Krapini održana konferencija za medije na temu provedenog natječaja za potporu za očuvanje pčelinjeg fonda na području Krapinsko-zagorske županije u 2022. godini.

Potpore su se dodjeljivale po košnici, odnosno po pčelinjoj zajednici prijavljenoj u evidenciji pčelara i pčelinjaka kod Hrvatskog pčelarskog saveza. Iznos i udio potpore po košnici, odnosno pčelinjoj zajednici iznosio je minimalno 10, a maksimalno 30 kuna, a korisnik je mogao ostvariti maksimalnu potporu u iznosu od 5.000 kuna. Na natječaj je pristiglo 85 zahtjeva, od toga jedan nije prošao administrativnu kontrolu, a 84 preostalih korisnika ostvarilo je maksimalnu potporu, odnosno 30 kuna po pčelinjoj zajednici. Potpora je odobrena za ukupno 6.418 pčelinjih zajednica, a ukupni iznos za očuvanje pčelinjeg fonda je 192.540 kuna

Ujedno su predstavljena i prva pakiranja Zagorskog bagremovog meda trojice certificiranih proizvođača u županiji, a to su Zdravko Bedeniković, Josip Krog, Radovan Herceg. Od 450 pčelara koliko je u Krapinsko-zagorskoj županiji, cilj je da se do kraja godine u priču Zagorskoj bagremovog meda uključi barem još desetak pčelara i da se taj broj iz godine u godinu povećava, a u certificiranju meda 100% je veća zagarantirana kvaliteta.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kazao je kako se nakon zaštite oznakom izvornosti EU-a bagremovog meda kreće u promociju i certificiranje što većeg broja pčelara.

-Koja je kvaliteta Zagorskog bagremovog meda govori činjenica da nema europske ili svjetske izložbe meda gdje zagorski pčelari kada se pojave ne osvajaju zlatne medalje. Certificiranjem se Krapinsko-zagorskoj županiji otvara dodatan prostor da zajedno s Pčelarskim savezom kreira nove mjere kako bi povećali proizvodnju, dodatno brendirali med i postigli veću cijenu na tržištu – rekao je župan.

Govoreći o mjerama župan je kako kako će se od sljedeće godine kroz mjere ruralnog razvoja ići prema certificiranim proizvođačima meda.

Od sada ćemo natječaje kao što su pomoć proizvođačima u prehranjivanju provoditi samo ako će biti loša godina, odnosno ako će mraz ili bilo kakva elementarna nepogoda uništiti bagrem. Ako ćemo imati normalnu godinu kao što je ova, natječaj će ići samo prema certificiranim proizvođačima i onda će pojedinačno biti i puno veći iznosi – dodao je Kolar.

Predsjednik Saveza pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije Dragutin Jureša naglasio je kako je proteklih šest godina pčelarima bilo izuzetno teško, jer mnogi pčelari sa većom količinom košnica nisu niti imali meda.

msopek/sjever.hr 25.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.