Now Reading:
Gradonačelnica Cividini u Žiškovcu, Krištanovcu i Novom Selu Rok – upoznala se s projektima i planovima u čakovečkim mjesnim odborima
Full Article 3 minutes read

Gradonačelnica Cividini u Žiškovcu, Krištanovcu i Novom Selu Rok – upoznala se s projektima i planovima u čakovečkim mjesnim odborima

Sve je više projekata za koje se priprema dokumentacija, radova koji su u fazi uvođenja ili provođenja, no i onih koje mještanke i mještani mjesnih odbora u ingerenciji Čakovca vide kao prioritet za svoj kraj.

Kako bi saznala na licu mjesta o kojim se projektima, idejama i planovima radi, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini krenula je s obilaskom mjesnih odbora te razgovora o konkretnim temama s tamošnjim predsjednicima i članovima.

Kako bi potakla dijalog sa sugrađanima, ujedno je pritom najavila da će se u određenim odborima gdje se ukaže potreba, organizirati i zborovi građana.

U Žiškovcu je na čelu s predsjednikom MO Dragutinom Vugrincem glavna tema bila pokrenuti projekt rekonstrukcije prometnice, kojeg kako su rekli, čekaju čak 15 godina. Pritom se otvorilo pitanje odvodnje oborinskih voda, koje će se riješiti uz paralelni sustav Hrvatskih cesta. Otvorena je mogućnost adaptacije vatrogasnog spremišta, sanacije ograde kod dječjeg igrališta, potvrđena nova faza sanacije zaštite ograde kod SD Žiškovec, stvaranje prostora za kud-ovce, a vezano uz to i prenamjena prostora lugarnice. Školi je potrebna obnova, za što je gradonačelnica rekla da se čekaju novi pedagoški standardi te da će nakon toga dogovoriti detalje. Svakako će projekt biti u pripremi za potencijalnu prijavu, na resorno ministarstvo ili neki drugi od fondova. Vatrogasci su pritom otvorili temu uspješne organizacije Igara vatrogasne mladeži, ali i velikog rezultata – izborene vatrogasne olimpijade u Celju.

U Novom Selu Rok predsjednik MO Miroslav Novak i članovi odbora otvorili su teme sanacije ceste od groblja u Mihovljanu do Novog Sela Rok. Zajedno s gradonačelnicom dotakli su se uvođenja optike, a uz to je objasnila kako je projekt spreman te kako su u Gradu svjesni nedostatka internetske mreže, pa je u planu po uzoru na Savsku Ves i Ivanovec uvođenje iste u ostalim mjesnim odborima. Novo Selo Rok prijavit će na natječaj Zelene i digitalne tranzicije čije se otvaranje još čeka, a u okviru nacionalne razvojne strategije. Raspravljalo se i o mogućnosti jednosmjenske nastave i uvođenja dnevnog boravka, kako u mjestu ima velik broj djece i podmlatka.

Kako su u planu nove reforme te odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja, u vidu devetogodišnjeg osnovnoškolskog obrazovanja i formiranja razreda s većim brojem djece, nakon što se oni objave dopunit će se ideje i vidjeti mogućnosti oko ovih situacija. Ono što svakako veseli je da mjesto iz dana u dan raste, pa su se i članovi DVD-a pohvalili kako imaju sve veći broj upisane djece. Potvrđeno je da se radi nadstrešnica kod željezničke stanice koju su molili mještani, traži se fond da se sanira stepenište na nogometnom igralištu, a u planu je i postavljanje koša za košarku. Najavljeno je kako će se u skoro vrijeme održati i zbor građana kako bi se čule sve eventualne dodatne potrebe građana i raspravljalo detaljnije o aktualnim te planiranim investicijama.

Krištanovec je na čelu s predsjednikom MO Damirom Bakačom posebno bio zadovoljan pokrenutim projektima, kako se radi na obnovi fasade školske zgrade PŠ Krištanovec, uz zamjenu dotrajalih žlijebova te uređenje glavnog i sporednih ulaza. Raspravljalo se o sanaciji Društvenog doma Krištanovec i dovođenje u funkciju etažnog dijela građevine uz zamjenu stolarije, sanaciju zidova i stropova te ostalih radova, uz izradu i dobavu montažnih vratnih krila te rekonstrukciju sanitarnih čvorova. Dotakli su se i tema sanacije prometnice, funkcioniranja udruga, ali i rada nogometnih klubova.

www.sjever.hr/cakovec.hr
25.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.