Now Reading:
FOTOGALERIJA „Loborfest“ ponovo natjecateljski, načelnica Jembrih: Ponosni na tradiciju koja se prenosi na mlade
Full Article 3 minutes read

FOTOGALERIJA „Loborfest“ ponovo natjecateljski, načelnica Jembrih: Ponosni na tradiciju koja se prenosi na mlade

Nedjeljno „Ljeto u Loboru i Janinski program” obilježio je 12. Međunarodni festival „Loborfest“. Nakon dvije pandemijske godine, održan je u natjecateljskom obliku, uz nastup 10 sastava, te sastava u revijalnom dijelu.

– Ponosni smo što je preko 2500 posjetitelja u šatoru i što se upravo u Loboru odvija ovakav međunarodni festival, da se njeguje tradicija polki i valcera i što se ta tradicija prenosi na mlađe generacije – naglasila je načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih.

Zahvalila je Udruzi „Loborfest“, predsjedniku udruge Josipu Rihtariću i cijelom timu, na trudu koji su ove godine uložili kako bi se ove festival održao u ovom obliku, te posebno zahvalila gostima iz Hrvatske te susjedne Slovenije, Austrije i Njemačke koji su organizirano došli u Lobor.

– Ovo je u Zagorju jedna od najjačih manifestacija koja se tiče njegovanja ovakve glazbe. Prošle godine festival se održao na otvorenom u Zazidju, samo revijalno i nismo prekinuli održavanje „Loborfesta“. Nažalost, prije dvije godine zbog epidemiološke situacije nismo ga mogli održati u ovakvom obliku – dodala je Jembrih.

– I dalje nastavljamo tradiciju održavanja festivala i imamo planove za budućnost. Još bi se više poradilo na organizaciji i prezentaciji glazbe koja interesira i mlade. To nam daje snagu i volju da nastavimo dalje – kazala je načelnica.

Tajnica udruge „Loborfest“, Ana Rihtarić, istaknula je da se nakon dvije godine korona mjera festival vratio u punom sjaju.

– Zadovoljni smo što smo se nakon pandemijskog razdoblja uspjeli vratiti, možda još i jači nego što smo bili prije korone. Ponosni smo na to što je festival i ove godine na međunarodnoj razini jer su s nama i tri sastava iz susjedne Slovenije. U natjecateljskom dijelu nastupilo je deset sastava i to sedam naših, s time da ih je šest s područja Hrvatskog zagorja, a Primorski kvintet iz okolice Matulja između Rijeke i Opatije, te tri slovenska sastava. Ovo je festival tradicijske glazbe podalpskog podneblja, znači da se prvenstveno traži kvintetska glazba, polke i valceri – kazala je Rihtarić.

O nagradama je odlučivao sedmeročlani stručni žiri renomiranih glazbenika: Dario Šeremet, Jurica Vugrek, Denis Kezele, Ivica Geček, Matija Šeremet, Davor Sačer, koji je dugo godina svirao sa Sinovima Zagorja, i frontmen Dečki ‘z bregov Stjepan Hanžek. Žiri koji je ocjenjivao najbolji tekst činili su Darko Raškaj, Zvonko Kudelić Žuna i Marija Hlebec.

Nagradu Kristalni bariton, za apsolutnog pobjednika prema bodovima stručnog žirija, ove je godine dobila grupa Sladki greh. Nagrada publike otišla je Grupi Štimung, ona za najbolji tekst Fiškalima, kojima je test napisao Oliver Korade, za najbolji aranžman Savinjskom kvintetu, a za najbolji scenski nastup Skupini Džuboks. Nagradu generalnih pokrovitelja, Općine Lobor i Krapinsko-zagorske županije, uručila je načelnica Ljubica Jembrih, a pripala je Grupi Štimung. Nagradu publike uručio je župan Željko Kolar.

Nakon natjecateljskog dijela predstavili su se Sinovi Zagorja i Tomislav Brajša te Dečki ‘z bregov koji ove godine obilježavaju 45. godišnjicu. Nakon revijalnog dijela za cjelovečernju se zabavu pobrinula Grupa Štimung.

Iako je „Loborfest“ bio najposjećeniji dio dana, nije jedino događanje. Po prvi put održano je natjecanje mjesnih odbora u pripremanju kotlovine. U konkurenciji svih osam mjesnih odbora najbolji kotlovinu je pripremio Mjesni odbor Velika Petrovagorska.

www.sjever.hr
25.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.