Now Reading:
Evo zašto će neki objekti večeras biti plavi
Full Article 2 minutes read

Evo zašto će neki objekti večeras biti plavi

Ove se godine 25. srpnja diljem svijeta obilježava drugi po redu Svjetski dan prevencije utapanja. Obilježit će ga i Hrvatski Crveni križ, organizacija koja ima najveću bazu osposobljenih spasioca u Republici Hrvatskoj.

Iskustva spasioca Crvenoga križa pokazuju da do nesreća, odnosno utapanja dolazi najčešće zbog neznanja plivanja, konzumacije alkohola, skoka s visine u vodu neprovjerene dubine, ulaska u vodu dok je osoba vruća, nepoštivanja uputa i znakova na plažama te puštanja djecu u vodu bez nadzora.

– Svatko se može utopiti, ali nitko ne bi smio jer se svako utapanje može spriječiti ako se ponašamo odgovorno i razumno. Zato je tužno što smo ovu ljetnu sezonu započeli s čak četiri žrtve utapanja. Ove je godine slogan da svatko od nas može učiniti barem jednu stvar kako bi spriječio utapanje i to je istina. Svi mi možemo i moramo paziti i na sebe i na druge – ističe Silvana Radovanović, voditeljica Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa.

U Hrvatskoj godišnje od slučajnog utapanja umre oko 90 osoba, a upravo je utapanje drugi vodeći uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, nakon prometnih nesreća. Na svjetskoj razini dnevno se utopi 650 osoba, odnosno 26 ljudi svakih sat vremena.

Utapanje je javnozdravstveno pitanje koje pogađa sve zemlje i regije, ali malo o tome govorimo i upravo zato se i krenulo sa Svjetskim danom prevencije utapanja. Cilj je informirati i educirati ljude. Utapanje se možemo dogoditi svakome od nas – napominje Radovanović.

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, na sam Svjetski dan prevencije utapanja, 25. srpnja, diljem Hrvatske osvijetlit će se prepoznatljivi objekti i građevine plavom bojom kako bi se i na taj način poslala poruka o važnosti prevencije utapanja.

U plavoj boji navečer će svijetliti: u Zagrebu fontane kod NSK i Meštrovićev paviljon (Dom HDLU), u Rijeci dvije dizalice u Riječkoj luci na Molo Longu, u Vukovaru vodotoranj, u Osijeku fontana, u Zadru crvka sv. Donata, u Puli kružni tok – dizalica u brodogradilištu Uljanik, u Splitu fontana na Splitskoj rivi, u Šibeniku fontane te u Varaždinu Hrvatsko narodno kazalište i vodotoranj.

www.sjever.hr
25.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.