Now Reading:
Broj zaraženih koronom raste, hoćemo li uskoro opet nositi maske? U HZJZ-u imaju odgovor!
Full Article 3 minutes read

Broj zaraženih koronom raste, hoćemo li uskoro opet nositi maske? U HZJZ-u imaju odgovor!

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) ne pripremaju nikakve posebne mjere da bi Hrvatska spremno dočekala jesen, jer, kako kažu, već imaju dovoljno iskustva da bi se nosili s novim valovima pandemije.

Kako se ljeto upravo primiče vrhuncu, bujanje zaraze u vrijeme dok smo još daleko od hladnih dana i povlačenja u zatvorene prostore, nije nimalo ohrabrujuće. Zbog naglog rasta broja oboljelih, Slovenija uvodi restrikcije posjeta u bolnicama, a ponovno se inzistira na nošenju zaštitnih maski u zdravstvenim ustanovama. U Hrvatskoj, zasad, nema naznaka uvođenju novih zaštitnih mjera, piše Novi list.

– S obzirom na to da već imamo raznih iskustava, samo ćemo primijeniti određeno iskustvo ako procijenimo da treba. Nadamo se svi da neće doći do ponovnog aktiviranja mjera, ali to ne možemo reći unaprijed – kaže epidemiologinja Iva Pem Novosel. Sve će, dodaje, ovisiti o masovnosti broja oboljelih, intenzitetu širenja zaraze u idućim mjesecima.

Ako dođe do naglog porasta broja novooboljelih, morat će se razmišljati o ponovnom uvođenju mjera, no ne onako strogih kakve pamtimo.

Na pitanje možemo li se nadati scenariju u kojem bi, ako virus ostane ovakvih karakteristika kakve su sad, uz blažu kliničku sliku i s niskim brojem hospitalizacija, mogli proći kroz jesen bez uvođenja epidemioloških mjera, Pem Novosel je odgovorila kako je to apsolutno moguće.

–Nikad se ne zna što nas iza ugla čeka, ali po ovom dosad ne očekujemo nekakve dramatične situacije – rekla je epidemiologinja.

Pomažu li maske?

Pem Novosel je za Novi list odgovorila i na pitanje što će pak biti s maskama, i je li poruka ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka da je najnovija varijanta omikrona toliko zarazna da ni maske ne pomažu.

– On je u pravu da je to toliko zarazno da se ne može zaštititi maskom, ali to govorimo od početka korone. Obična medicinska maska nije apsolutna zaštita i čovjek se može i uz nju zaraziti, ali pokazalo se stvarno, a to vidimo najbolje kod zdravstvenog osoblja, da do zaraze najčešće dođe u tom nekom međuprostoru od nošenja maske. Pokazalo se ipak da se ljudi zaraze u nekom socijalnom kontaktu kad su bez maski. Ta maska nije apsolutna zaštita, to je točno, ali ne bih se složila da ne koristi starijima. Smanjuje rizik od zaraze, to je sigurno. A to što su sad uvjeti takvi da je danas, kad je u Zagrebu najavljeno 38 stupnjeva, izdržati pod maskom nemoguće, to je drugi par rukava – ističe Pem Novosel.

Moguće je, dodaje, da obveza uvođenja maski sad ne bi značajnije djelovala na suzbijanje širenja izuzetno zarazne varijante omikrona.

www.sjever.hr/novilist.hr
24.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.