Now Reading:
Bogata subota „Ljeta u Loboru i Janinskog programa” – načelnica Jembrih oduševljena i programom i odazivom mještana
Full Article 3 minutes read

Bogata subota „Ljeta u Loboru i Janinskog programa” – načelnica Jembrih oduševljena i programom i odazivom mještana

Bogat program „Ljeta u Loboru“ nastavljen je i u subotu, 23. srpnja, održavanjem nekoliko događanja u organizaciji loborskih udruga.

Tako je Loborsko ekološko društvo organiziralo edukativni posjet špilji Sveta Lucija. Okupljene je pozdravio predsjednik LED-a Božidar Labaš, a potom je prof. Darko Ropac održao kratku edukaciju o štetnosti krpelja. O samoj špilji govorio je Dubravko Šincek, dok su informacije o špilji te o užetu koji su postavili radi sigurnijeg pristupa dodali Vinka Dubovečak i Damir Androić. Potim je krenuo uspon te kratko zaustavljanje kod izvora vode radi osvježenja i naposljetku posjet špilji Sveta Lucija.

Sportski dio programa bi je rezervira za nogometni turnir mjesnih odbora u Cukovcu. Prvo mjesto i pehar osvojila je ekipa „Vojnovac“, drugo mjesto „Velika Petrovagorska“, a treće „Petrova gora“. Nagrada za fair play pripala je „Loboru“, za najboljeg vratara Matiji Bobeku, za najboljeg strijelca Mariju Behinu, a za najboljeg igrača Dubravku Vujici.

Početak završnog, predvečernjeg dijela programa označili su pucnjevi iz kubura. Viteško društvo svetog Križa Lobor organiziralo je druženje a gosti su bili članice i članovi Kuburaškog društva Tri kralja i Kuburaške udruge Maruševec.

Predsjednik Viteškog društva svetog Križa Mirko Kuharić i tajnik Dragutin Adanić podsjetili su da članovi udruge od osnutka 2001. godine djeluju kao čuvari Kristovog groba u Velikom tjednu, što je stoljetna tradicija naslijeđena od grofova Keglević. Sudjeluju i na Festivalu žudija. Također sudjeluju i na Kestenijadi. Imaju sekciju čuvara Kristovog groba, sekciju pucača, a ranije su imali i sekciju tamburaša, koja je 2009. godine izdvojena u drugu udrugu. U udruzi je 30-ak članova, a planovi su pojačanje aktivnosti nakon dvije pandemijske godine.

Kraj subotnjeg programa bio je koncert Puhačkog orkestra DVD-a Lobor. Voditelj Filip Šeremet naglasio je da Puhački orkestar djeluje od 1923. godine, otkad djeluje i DVD, i nastupa pod vodstvom profesora Igora Kralja.

–Ovoga puta pripremili smo niz popularnih pjesama, kao što je „Kraj kapele svete Ane” jer sveta je Ana naša zaštitnica, polke, valcere svjetski poznatih autora. Orkestar trenutno broji 30-ak članova, s time da imamo 12 mladih koje učimo svirati i nadamo se da ćemo uskoro imati još više članova, kao što smo ih nekad imali i više od 40 – kazao je Šeremet.

Načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih izrazila je zadovoljstvo uključivanjem udruga u organizaciju događanju u sklopu „Ljeta u Loboru“, a još više odazivom posjetitelja na različite sadržaje, od edukativnih i sportskih do glazbenih i zabavnih.

www.sjever.hr
24.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.