Now Reading:
VREMENSKA PROGNOZA Velika opasnost od toplinskog vala, temperature rastu do 40°C
Full Article 2 minutes read

VREMENSKA PROGNOZA Velika opasnost od toplinskog vala, temperature rastu do 40°C

Prema prognostičarima, subota će biti pretežno sunčana i vruća, a s obzirom da temperature idu i do visokih 40 stupnjeva u velikom dijelu zemlje postoji opasnost od toplinskog vala.

U unutrašnjosti popodne nestabilnije, krajem dana na sjeveru su mogući pljuskovi praćeni grmljavinom, u noći na nedjelju i drugdje u središnjim i istočnim predjelima. Vjetar uglavnom slab. Na kopnu navečer prolazno pojačan sjeverni i sjeveroistočni, duž obale ujutro burin, a popodne do umjeren maestral.

Najniža temperatura na kopnu od 15 do 20, ponegdje i 23, na moru od 20 do 25, ponegdje 27 °C. Najviša dnevna uglavnom između 35 i 40 °C, u gorju ponegdje moguće i malo niža, a na istoku i unutrašnjosti Dalmacije i malo viša.

Biometeorološke prilike će u cijeloj zemlji biti nepovoljne. Zbog vrlo velike opasnosti od toplinskog vala na većem području Hrvatske, velike na krajnjem istoku te u Lici, potrebno je pridržavati se uputa o zaštiti od vrućina.

Aktivnosti treba prilagoditi hladnijim dijelovima dana. Kroničnim bolesnicima savjetujemo izbjegavanje suvišnih napora te boravak u rashlađenim prostorima. Uz laganu prehranu i dovoljne količine vode, laganu odjeću svijetlih boja, za vrijeme boravka na otvorenom neophodna je zaštita od vrlo visokog UV indeksa.

www.sjever.hr / DHMZ
23.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.