Now Reading:
Večer folklora u Loboru: Tradicijska baština, domaći i gostujući folkloraši, narodne nošnje te zvuci polke i valcera okupili brojne posjetitelje
Full Article 3 minutes read

Večer folklora u Loboru: Tradicijska baština, domaći i gostujući folkloraši, narodne nošnje te zvuci polke i valcera okupili brojne posjetitelje

Ljeto u Loboru, manifestacija za sve generacije u sklopu koje je ove godine pripremljen zaista bogat program nastavilo se u petak, a na red su došli svi ljubitelji tradicijske baštine. Naime, u organizaciji Općine Lobor i Kulturno-umjetničkog društva Lobor održana je Večer folklora koja je započela mimohodom KUD-ova centrom Lobora, a nastavljena je prikazom plesnog i pjevačkog umijeća u kojem su uživali brojni posjetitelji.

Osim domaćeg KUD-a Lobor, Večer folklora svojim nastupima obogatili su gosti iz KUD-a Golubovec, a atmosferu su dodatno zagrijali domaći tamburaši Črni Tomaši te Udruga Zagorje moje koja se bavi promocijom i očuvanjem loborske tradicijske glazbe.

S obzirom da je Općina Lobor naširoko poznata po svojoj bogatoj tradicijskoj baštini, ali i vrijednim udrugama koje se rado uključuju u svaku manifestaciju, podršku Večeri folklora nije propustila dati ni načelnica Ljubica Jembrih.

– Malo koja Općina može se pohvaliti tako velikim brojem aktivnih udruga kao naša zbog čega smo petak odlučili rezervirati upravo za njih. Plesna i pjevačka umijeća našeg, ali i gostujućeg KUD-a su nas oduševila i drago mi je što su nakon dvije pandemijske godine ponovno počeli s provođenjem svih svojih aktivnosti u punom obimu. S obzirom da Općina Lobor itekako ulaže u očuvanje tradicije i kulture, ovakve i slične manifestacije su važne kako bi našim mještanima, posebno mladima dočarali djelić naše bogate tradicijske baštine – rekla je načelnica Jembrih.

Mimohod KUD-ova centrom Lobora počeo je u 18.30 sati, dok je u 18.45 u šatoru bila na redu večer folklora, nakon čega je uslijedila cjelovečernja zabava uz Fiškale.

Sabina Hubak, predsjednica Kulturno-umjetničkog društva Lobor pojasnila je kako su zajedno s tamburašima, članovima Udruge Zagorje moje i gostima iz KUD-a Golubovec na kraju večeri otplesali tradicionalne plesove, valcere i polke.

-Svoje plesove predstavile su nam dvije sekcije KUD-a iz Golubovca, dok su iz našeg domaćeg KUD-a nastupile manja, srednja i odrasla sekcija, a naša vokalna sekcija s tamburašima otpjevala je međimurske pjesme – rekla je Hubak.

Inače, KUD Lobor djeluje već 49 godina, a s obzirom da sljedeće godine slavi pola stoljeća rada, pripremaju veliku proslavu.

– Nakon što smo dvije godine zbog pandemije bili u fazi mirovanja, sada kada smo konačno krenuli s radom i aktivnostima uzbuđeni smo što smo se uspjeli u tako velikom broju skupiti na Večeri folklora – kazala je Hubak.

www.sjever.hr
23.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.