Now Reading:
NAJBOLJI OD NAJBOLJIH Čak 14 učenika iz Varaždinske županije riješilo ispite na državnoj maturi bez greške! Župan Stričak: I dalje treba vrednovati trud, rad, marljivost, i gajiti kult izvrsnosti
Full Article 4 minutes read

NAJBOLJI OD NAJBOLJIH Čak 14 učenika iz Varaždinske županije riješilo ispite na državnoj maturi bez greške! Župan Stričak: I dalje treba vrednovati trud, rad, marljivost, i gajiti kult izvrsnosti

Da je obrazovanje u Varaždinskoj županiji na iznimno visokoj razini dobro je poznato i malo se koja županija može pohvaliti izvanrednim uspjesima svojih učenika.

Ne kaže se uzalud „koliko daš, toliko će ti se vratiti” jer i osnovnoškolci i srednjoškolci koji imaju odlične uvjete za školovanje u Varaždinskoj županiji to vraćaju brojnim nagradama i priznanjima osvojenim na državnim i međunarodnim natjecanjima, a najnoviji veliki uspjeh je činjenica da je čak 14 srednjoškolaca iz Varaždinske županije neke od ispita na državnoj maturi riješilo bez greške.

Riječ je o Kaji Blaguški iz Druge gimnazije Varaždin, Leonu Drevenu, Marti Habijanec, Filipu Knapiću, Pauli Novoselec i Gabrijelu Uršaniću iz Elektrostrojarske škole, a stopostotni učinak imali su i Rajna Erjavec, Izidora Mustak, Viktor Pijanec, Amalija Rafaj Škriljevečki, Lovro Rozman i Roko Vugrinec iz Prve gimnazije Varaždin te Aleksandar Fajtović i David Petric iz Strojarske i prometne škole.

Za najmaturante koji su polaznici Centara izvrsnosti Varaždinske županije u petak su u Županijskoj palači župan Anđelko Stričak i suradnici priredili prijem te im uručili novčane nagrade u iznosu od 500 kuna.

Za Aamaliju Rafaj Škriljevečki ova je školska godina doista bila odlična. Osvojila je brončanu medalju na Međunarodnom natjecanju iz astronomije i astrofizike, prvo mjesto na državnom natjecanju iz astronomije i za kraj Nagradu Soljačić, a izvrsno je prošla i matura.
-Matematika i fizika sve točno, hrvatski sam imala peti rezultat u državi, a engleski sam riješila 95 posto. Trebalo je za sve to izdvojiti dosta vremena i zagrijati stolicu, ali imali smo izvrsne profesore, kako u školi, tako i u centrima izvrsnosti, tako da smo i za maturu i za natjecanja bili izvrsno pripremljeni – rekla je Amalija poručivši budućim srednjoškolcima da, iako učiti treba redovito, nikad ne zaborave uživati jer se srednja škola ne svodi samo na učenje, nego i na prijatelje i druženja.

Ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić podsjetila je da je tradicija ove škole duga 385 godina te naglasila da je, sudeći prema sjajnim rezultatima maturanata, pred Gimnazijom svjetla budućnost.
-Naši maturanti razvesele nas svake godine, ovo je posebna generacija, prošli su, naime dvije i pol godine nezavidne situacije koje nismo očekivali i snalazili smo se kako god smo mogli. Nastavnici i učenici su davali sve od sebe, tako da su ovi izvrsni rezultati iznenađujući, nakon ovog perioda – kazala je Banić koja je na pitanje postoji li kakav recept zahvaljujući kojim se dolazi do izvrsnih rezultata odgovorila:
-Recept za ovakve rezultate prvenstveno su izvrsni učenici s kojima je moguće raditi, a nakon toga motivirani i izvrsni nastavnici. Ova je generacija stvarno odlična, ako gledamo maturante generacijski i nakon svega što su prošli, u principu kao da su sve svoje snage usmjerili na rad, znanje, aktivnosti i projekte.

Župan Stričak podsjetio je da je dosad već upriličeno desetak prijema uspješnih učenika koji su osvajali medalje na međunarodnim, europskim i svjetskim natjecanjima, ali i naših državnih prvaka.

-Podatak da je 14-ero učenika riješilo neke od predmeta na maturi 100 posto dovoljno govori koliko je obrazovanje u Varaždinskoj županiji na zaista zavidno visokoj razini. Podsjetit ću da rijetko koja Skupština prođe, a da neka od točaka dnevnog reda nije vezana za obrazovanje. Prva točka koja se našla pred vijećnicima ovog saziva je bila odluka o nagrađivanju učenika. Očito smo s time pogodili i dalje treba vrednovati taj trud, rad, marljivost, i gajiti taj kult izvrsnosti – rekao je župan Stričak.

Zadovoljstvo zbog novih uspjeha učenika iz Varaždinske županije nije krio ni pročelnik županijskog Ureda za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek
-Na neki način možemo reći da imamo prekrasan balans – sedam prvih rezultata gimnazijalci, sedam prvih rezultata strukovne škole, dakle dvije gimnazije i dvije strukovne škole. Sve se poklopilo. Ne možemo ne istaknuti da imamo najbolje rezultate u matematici, fizici i informatici, predmetima koji su temelj STEM-a, a imamo i jednu univerzalnost, a to je engleski jezik kojim komunicirate na kugli zemaljskoj. Da ne povjerujete – kazao je Huđek te naglasio da je želja svih u Županiji da ti učenici budu uspješni i na fakultetu i da se jednog dana vrate u Varaždinsku županiju.

a.kučić/sjever.hr
22.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.