Now Reading:
Na 16. Natjecanju orača Varaždinske županije plugove ukrstilo 10 sudionika – “Oni su naše nove nade u poljoprivredi”
Full Article 3 minutes read

Na 16. Natjecanju orača Varaždinske županije plugove ukrstilo 10 sudionika – “Oni su naše nove nade u poljoprivredi”

U organizaciji Udruge za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije u petak je u Varaždinu održano tradicionalno, 16. po redu Županijsko natjecanje orača, a kojem je uz članove Udruge te mnogobrojne poljoprivrednike i vlasnike OPG-ova prisustvovala i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.

Tom je prilikom naglasila kako Varaždinska županija podupire natjecanje kao i cjelokupnu poljoprivrednu proizvodnju što dokazuju nizom mjera kojima potiču varaždinske OPG-ove.

– Svi mi mislimo da je oranje lagan posao, međutim to je iznimno bitna agrotehnička mjera. Treba znati uprijeti plug i pravilno zaorati, a upravo će nam ovo natjecanje pokazati kako se to pravilno radi – rekla je Zagorec te čestitala organizatorima na uspješnoj organizaciji natjecanja, a svim sudionicima poželjela je puno sreće.

Za 16. izdanje natjecanje prijavilo se 10 orača, što je, kako je napomenula Mara Bogović, voditeljica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede, nešto veći broj od prošle godine.

– Sretni smo i ponosni jer nam se prijavio velik broj mladih natjecatelja. Oni su naše nove nade u poljoprivredi i naravno da im dajemo podršku u njihovom radu na sve načine. Jedan od njih je i ovo neformalno druženje odnosno natjecanje, gdje se oni međusobno upoznaju, druže i pomažu jedni drugima, što puno znači samoj daljnjoj poljoprivrednoj proizvodnji – rekla je Bogović te objasnila kako se orači natječu u dvije kategorije.

– Imamo kategoriju ravnjaka i kategoriju premetnjaka, a za svaku od njih su definirani elementi koji se ocjenjuju. Prije svega, na samom početku natjecatelji otvaraju brazdu i ocjenjuje se samo otvaranje. Nakon toga plugovi ravnjaci rade naor i sele se na svoju parcelu gdje izoravaju dio parcele i na kraju završavaju s razorom. Isto tako i plugovi premetnjaci, koji za razliku od ravnjaka imaju i spojene brazde, a parcela im je malo drugačijeg oblika i malo im je kompliciranije, jer imaju okretače plugove s kojima je malo zahtjevniji rad – pojasnila je Bogović.

Dodale je isto tako kako su dosadašnji natjecatelji bili jako dobri, zainteresirani i spretni te su na državnim natjecanjima postizali dobre rezultate.

– Ove se godine državno natjecanje održava u Prelogu i nadamo se velikom odazivu, ne samo naših natjecatelja nego i ostalih naših poljoprivrednih proizvođača – zaključila je Bogović.

Najbolji u kategoriji plugova ravnjaka je Željko Kivač, a u kategoriji plugova premetnjaka Dario Pocedulić. U kategoriji ravnjaka 2. mjesto osvojio je Darijan Mužic, 3. mjesto Krunoslav Mužic, a natjecali su se i Davor Pahić, Filip Premužić i Andrej Kefelja. U kategoriji premetnjaka 2. mjesto osvojio je Luka Tomiša, a 3. mjesto Emil Korpar, dok je Teo Novosel zauzeo 4. mjesto.

jmiklauzic/www.sjever.hr
22.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.