Now Reading:
Intenzivniji razvoj znanosti: Krapinsko-zagorska županija u suradnji s najjačom hrvatskom znanstvenom institucijom uspostavit će Astro-turistički centar i jačati STEM
Full Article 4 minutes read

Intenzivniji razvoj znanosti: Krapinsko-zagorska županija u suradnji s najjačom hrvatskom znanstvenom institucijom uspostavit će Astro-turistički centar i jačati STEM

Nakon što je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar nedavno prisustvovao Otvorenom danu Instituta Ruđer Bošković prilikom čega je dogovoren posjet ravnatelja Davida Matthewa Smitha i njegovih suradnika Krapinsko-zagorskoj županiji to je u petak i ostvareno.

Naime, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković sa suradnicima u petak je boravio u Krapinsko-zagorskoj županiji te sa županom Kolarom i njegovim suradnicima razgovarao o mogućnostima daljnje, intenzivnije suradnje, a posjet je završen obilaskom Energetskog centra Bračak.

Izrazivši zadovoljstvo što je sa svojim timom imao mogućnost na radnom sastanku ugostiti ravnatelja Instituta Ruđer Bošković te njegove suradnike, Kolar je poručio kako su im prezentirali svoje strateške projekte i viziju razvoja Županije.

-Pokušali smo naći zajedničke niše gdje bi mogli surađivati s Institutom Ruđer Bošković kao našom najboljom, najvećom i najpoznatijom znanstvenom institucijom od koje želimo učiti zbog našeg opredjeljenja da je obrazovanje najbitnije, našeg ulaganja u obrazovanje, programe iz obrazovanja, ali i spajanja obrazovanja i gospodarstva, da vidimo gdje mi možemo biti njima partner te da dogovorimo jednu dugoročnu suradnju – rekao je Kolar.

Naglasio je kako vjeruje da su danas uspjeli prezentirati svoju viziju razvoja Krapinsko-zagorske županije, svoje ciljeve i izazove, kao i načine na koje to misle realizirati te prostor gdje vide njihovu zajedničku suradnju.

-Mogu slobodno reći da u nekim projektima već imamo podršku Instituta Ruđer Bošković. Prije svega govorimo o Znanstvenom pikniku, našem projektu ZEZ, ali uz ta dva projekta koji i dalje ostaju aktualni prezentirali smo i neke druge projekte gdje smatram da možemo zajedno surađivati i da mi isto tako možemo biti partner Institutu – zaključio je Kolar.

Da Institut Ruđer Bošković ima dugogodišnju tradiciju suradnje s Krapinsko-zagorskom županijom, posebno kroz projekt Znanstvenog piknika potvrdio je i ravnatelj Smith koji je naglasio kako su time vrlo zadovoljni.

-Drugi nivo suradnje krenuo je 2021. godine kroz natječaje za projekte namijenjene civilnom društvu. Koncipirali smo mobilne ZEZ radionice, gdje smo pomogli da ne samo jedan dan u godini prenosimo poruke o aktivnostima globalno. Proveli smo i istraživanje jesu li ljudi koji su prošli kroz radionice bili zadovoljni i reakcije su bile jako pozitivne – pojasnio je Smith.

Kako je istaknuo, prilikom posjeta imali su priliku proširiti suradnju i upoznati se s nizom aktivnosti koje Krapinsko-zagorska županija provodi.

-Oduševilo nas je što su svi elementi u skladu s razvojem županije. Vidjeli smo fokus na edukativnim, obrazovnim elementima, s razumijevanjem važnosti oslanjanja na STEM područja, što se podupire infrastrukturom i opremom. To je znak da ova županija uz turizam i medicinski turizam ima fokus na obrazovanje i darovitu djecu, posebice u STEM području – rekao je Smith.

Na projekte o kojima se razgovaralo osvrnula se direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša koja je poručila kako suradnja na znanstveno edukativno-zabavnom centru već postoji.

-Ona se sada intenzivira, a to iskustvo i znanje vrijednog tima Instituta Ruđer Bošković u znanstvenom dijelu svakako možemo u ZEZ centru Zagorje pretočiti u realne pokuse i eksperimente koji će služiti kao pokazni edukativni primjeri za stanovnike Krapinsko-zagorske županije i šire okolice – rekla je Matuša.

Danas se razgovaralo i o projektu Astro-turističkog centra u Hrašćini kao mjestu pada meteorita te o pokretanju astro tema, prezentacije i suradnje znanosti i lokalne zajednice

-U suradnji Centra za robotiku i inovativne tehnologije pri Srednjoj školi Krapina koji djeluje u sklopu Tehnološkog inkubatora načele su se i teme STEM radionica, ali i pitanja primjene sve veće umjetne inteligencije, na koji način Institut i sam Centar mogu surađivati kako bi učenici stekli potrebna znanja tijekom svog srednjoškolskog obrazovanja – istaknula je Matuša dodavši kako je Inkubator pokrenuo digitalni inovacijski hub za zdravlje i medicinsku informatiku gdje je vidljiva uska suradnja s Institutom.

Zamjenik ravnatelja Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske u Energetskom centru Bračak Velimir Šegon predstavio je aktivnosti Energetskog centra kojem su osnivači Krapinsko-zagorska, Karlovačka i Zagrebačka županija te Grad Zagreb. Njihovi projekti tiču se obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

-Projekti prilagodbe klimatskim promjenama bit će sve važniji i vjerujem da postoji itekakav potencijal za suradnju između znanstvene zajednice, istraživačkih instituta i provedbenih agencija kakva je naša. Danas smo neke projekte načeli, otvorili neke teme i vjerujem da ćemo u budućnosti sve više surađivati – zaključio je Šegon.

tklopotan / www.sjever.hr
22.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.